Mongools stoofvlees
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Mongools stoofvlees

Porties: 2 personen

Ingrediƫnten

Stoofvlees

  • 500 gr sucadelappen (of riblappen)
  • 125 ml sojasaus, dunne sojasaus, geen ketjap (ik gebuikte Kikkoman met minder zout)
  • 60 ml water (gebaseerd op de slowcooker, voeg eventueel ietsjes meer water toe in de braadpan als het vlees te droog staat)
  • 65 gr lichtbruine bastedsuiker
  • 2 el maizena
  • 2 tl sesamolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl Sriracha (eventueel te vervangen door pittige sambal)
  • rijstolie (of zonnebloemolie)

Verder

  • 3 lente-uitjes (of bosuitjes) in stukjes van ca 3 cm
  • 2 el maizena
  • sesamzaadjes
  • rijst of noodles

Instructies

Slowcooker

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en snij het vlees in reepjes.
  • Meng 2 el maizena door het vlees.
  • Verhit een scheut rijstolie (of zonnebloemolie) in een koekenpan en braad op hoog vuur het vlees kort aan.
  • Schep het vlees uit de koekenpan en leg het in de slowcooker.
  • Fruit de knoflook ca 3 minuutjes zachtjes aan in het bakvet.
  • Meng ondertussen de sojasaus, lichtbruine basterdsuiker, water, gemberpoeder en 1 tl Sriracha door elkaar en giet het bij de knoflook in de koekenpan. Breng het geheel aan de kook en giet het mengsel over het vlees in de slowcooker.
  • Voeg 2 tl sesamolie toe en meng het geheel door elkaar.
  • Laat het vlees ca 7 stoven op de laagste stand, tot het vlees lekker zacht is.
  • Schep het vlees met een schuimspaan uit de slowcooker en hou het even warm onder aluminiumfolie.
  • Zet de slowcooker op de hoogste stand. Meng 2 el maizena met 1 el water tot een papje en voeg het al roerend toe aan het vocht in de slowcooker. Voeg de lente-uitjes en nog een tl Sriracha toe en laat het vocht wat indikken. Schep het stoofvlees door de saus.
  • Serveer het stoofvlees met rijst of noodles en strooi er wat sesamzaadjes overheen.

Braadpan

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en snij het vlees in reepjes.
  • Meng 2 el maizena door het vlees.
  • Verhit een scheut rijstolie (of zonnebloemolie) in de braadpan en braad op hoog vuur het vlees kort aan.
  • Schep het vlees uit de pan en zet het even opzij.
  • Fruit de knoflook ca 3 minuutjes zachtjes aan in het bakvet.
  • Meng ondertussen de sojasaus, lichtbruine basterdsuiker, water, gemberpoeder en 1 tl Sriracha door elkaar en giet het bij de knoflook in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet de warmtebron op het laagste pitje.
  • Voeg 2 tl sesamolie en het vlees toe en meng het geheel door elkaar.
  • Laat het vlees minimaal 3,5 uur stoven op het laagste pitje, tot het vlees lekker zacht is.
  • Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en hou het even warm onder aluminiumfolie.
  • Meng 2 el maizena met 1 el water tot een papje en voeg het al roerend toe aan het vocht in de pin. Voeg de lente-uitjes en nog een tl Sriracha toe en laat het vocht op een iets hoger pitje wat indikken. Schep het stoofvlees door de saus.
  • Serveer het stoofvlees met rijst of noodles en strooi er wat sesamzaadjes overheen.