240grtarwebloem, type 65(o.a. verkrijgbaar bij de Zuidmolen)
50grvolkorenmeel
225grkoud water
5grzout
1grinstant gist
Instructies
De avond van tevoren
Doe de tarwebloem, volkorenmeel, zout en de gist bij elkaar in een ruime kom en meng door elkaar.
Giet het water erbij en roer goed door tot een egale massa.
Dek de kom af met een theedoek of zet de kom in een pedaalemmerzak en laat het deeg 10-12 uur rijzen op kamertemperatuur.
De volgende ochtend
Bestrooi het werkblad met wat bloem en stort het deeg er bovenop.
Trek aan de linkerkant van het deeg en vouw het naar binnen. Dan het zelfde met de rechterkant, bovenkant en onderkant.
Draai het deeg om en verdeel het in 6 stukjes. Rol de stukjes deeg op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de broodjes met wat bloem. Dek de bakplaat af met een theedoek of folie.
Laat de broodjes 45 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven op 250 graden (boven-en onderwarmte). Verwarm een braadslede onderin de oven mee.
Snij de broodjes in met een scherp mesje. Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje gekookt water in de braadslede. Bak de broodjes 13 minuten op 250 graden (boven- en onderwarmte).
Laat de broodjes in de oven en verlaag de temperatuur naar 210 graden (boven- en onderwarmte). Bak de broodjes nog 5 minuten.
Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Serveer de broodjes zo vers mogelijk, dan zijn ze het lekkerst.