Panettone is een Italiaans luxebrood dat voornamelijk met kerst wordt gegeten.
Ingrediƫnten
500grtarwebloem(ik gebruikte Amerikaans patent van de Zuidmolen)
190grongezouten boter
175mlvolle melkhandwarm
150grblanke rozijnen
80grSultana rozijnen
75grbasterdsuiker
5gedroogde abrikozenin kleine stukjes (formaat rozijn)
2eieren
2eidooiers
14grinstant gist
10grzout
2tlvanille extract
1elkaneel
rasp van een halve biologische citroen
rasp van een halve biologische sinaasappel
Verder
ronde hoge bakvorm van 20 cm doorsnede
gesmolten boter om te bestrijken
Instructies
Doe de bloem met het zout in de kom van de keukenmachine en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden.
Klop in een kommetje de melk, eieren en gist door elkaar en giet in het kuiltje bij de bloem.
Roer er wat van de bloem doorheen, net zoveel tot je een dik deegje krijgt. Schep er wat van de overige bloem overheen en laat het geheel een half uurtje rusten.
Voeg zachte boter, eidooiers, suiker, kaneel, citroenrasp, sinaasappelsap en vanille extract toe en kneed in ca 15 minuten een mooi soepel deegje.
Haal een keukenpapiertje met wat zonnebloemolie door een schone kom en leg het deeg hierin. Dek het deeg af met bijvoorbeeld een douchemuts, pedaalemmerzak of een theedoek en laat het deeg 1 tot 1,5 rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Kneed de rozijnen en de stukjes abrikoos door het deeg. Bol het deeg losjes op en laat het 20 minuten rusten.
Bekleed de bakvorm met een dubbele laag bakpapier, zorg dat het een eind er bovenuit steekt. Zo verhoog je de bakvorm.
Bol het deeg nogmaals op en leg het in de bakvorm.
Laat het deeg 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven ondertussen voor op 190 graden (boven- en onderwarmte).
Bestrijk de Panettone met wat gesmolten boter en snij het brood kruislings in.
Bak de Panettone 20 minuten.
Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de Panettone nog 25-30 minuten.
Zet de Panettone met blik en al op een rooster en laat het 5 minuten rusten.
Haal de Panettone uit de vorm en laat het op het rooster verder afkoelen.