1tlvanille extractof vanille pasta (als alternatief voor de kostbare vanillestokjes)
Deeg
5grinstant gist
100mlvolle melkhandwarm
250grtarwebloem
15grwitte basterdsuiker
40greilosgeklopt
40grboterop kamertemperatuur
5grzout
Topping
75grabrikozenjam
100grpoedersuiker
1-2 elmelk
Verder nodig
150gr(ongezwavelde) rozijnen
Instructies
Rozijnen wellen (de avond van tevoren)
Wel de rozijnen de avond van te voren een kwartiertje in lauw water en laat de rozijnen goed uitlekken.
Verspreid de rozijnen over een met keukenpapier bekleed plaatje. Laat de rozijnen zo een hele nacht staan. Zo worden ze "winddroog".
Banketbakkersroom (de avond van tevoren)
Doe 200 ml van de melk met de vanille in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook.
Doe de eidooers, 50 ml melk en 50 gr kristalsuiker in een kom en klop glad, voeg de maïzena toe en klop nog even goed door.
Giet een scheutje van de warme melk erbij en klop goed door. Giet het geheel in het steelpannetje bij de melk en breng het mengsel al roerend heel zachtjes aan de kook. Laat zachtjes pruttelen tot de bankketbakkersroom voldoende is ingedikt.
Giet de banketbakkersroom in een diep bord en dek af met een stukje plasticfolie. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen.
Koffiebroodjes
Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten tot een soepel deegje. Of met de hand in ca 20 minuten.
Bol het deeg losjes op en laat het 30 minuten rusten onder folie.
Rol het deeg uit tot een lap van 21x50.
Besmeer de lap met de banketbakkersroom, laat aan één zijde van 20 cm breed een strookje van een cm vrij.
Strooi de winddroge rozijnen over de banketbakkersroom.
Rol het deeg losjes op, vanaf de zijde van 21 cm welke wel besmeerd is met banketbakkersroom. Smeer de andere zijde van 21 cm in met wat water en plak hiermee de rol dicht.
Snij de rol in 7 stukken van 3 cm dikte. Dit gaat makkelijk met een gekarteld mes, zonder druk te zetten.
Leg de koffiebroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met folie.
Laat de koffiebroodjes 45-60 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden (boven- en onderwarmte).
Schuif de bakplaat in de oven en bak de koffiebroodjes in ca 12-14 minuten gaar en goudbruin.
Verwarm de abrikozenjam en verdeel de jam met een kwastje over de nog warme koffiebroodjes.
Glazuur
Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg 1 el melk toe, roer goed door. Voeg druppelsgewijs nog wat melk toe om het glazuur wat dunner te maken, maar zorg dat het glazuur niet te dun wordt.