Zelf bruin brood bakken
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Eenvoudig bruin vloerbrood

Porties: 1 brood

Ingrediƫnten

Brooddeeg

  • 250 gr volkorenmeel
  • 250 gr tarwebloem
  • 280 gr water ca 25 graden
  • 25 gr margarine
  • 8 gr zout
  • 7 gr droge instant gist
  • 5 gr witte basterdsuiker

Verder nodig

  • rond rijsmandje van 22 cm o.a. te koop bij Bouwhuis.com
  • scherp mesje om in te snijden
  • (rogge)bloem om het mandje te bestrooien

Instructies

Kneden

  • Doe alle ingrediĆ«nten voor het brooddeeg bij elkaar in de kom van een keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een mooi soepel deeg. Of met de hand in ca 20 minuten. Het deeg is goed gekneed als het los laat van de kom en je er een vliesje van kunt trekken. Een vliesje trekken doe je door je vingers een beetje in te vetten met zonnebloemolie, dan een klein stukje deeg te pakken en door er zachtjes rondom aan te trekken een vliesje van te maken, dat niet scheurt. Zoals dat je kauwgum opblaast.
  • Pak een schone kom en vet deze in met een beetje zonnebloemolie.

Eerste keer laten rijzen

  • Bol het geknede deeg losjes op en leg het met de bovenkant naar beneden in de ingevette kom. Draai de bol rond en keer hem om. Zo zijn alle kanten van het deeg bedekt met een dun laagje olie.
  • Dek de kom af met een douchemuts, pedaalemmerzak of theedoek en laat deeg een uur rijzen. Het deeg is goed gerezen als het in volume verdubbeld is en wanneer je met een vinger in het midden prikt de afdruk zichtbaar blijft.

Het deeg vormen

  • Stort het deeg op je werkblad en duw zachtjes de lucht eruit. Vouw de zijkanten naar het midden en knijp het geheel bij elkaar. Draai het deeg om en duw al draaiend het deeg naar onderen. Dek het deeg af met folie of een theedoek en laat het 20 minuten rusten.

Tweede keer laten rijzen

  • Duw de zijkanten van de deegbal naar onderen, terwijl je de deegbal draaiende houdt.
  • Bestrooi de binnenkant van het rijsmandje dun met wat (rogge)bloem en leg de deegbal er met de bovenkant naar beneden in. Strooi er een heel dun laagje roggebloem overheen en dek het rijsmandje af met folie.
  • Laat het deeg weer een uur rijzen. Het deeg is goed gerezen als het in volume is verdubbeld en wanneer je er zachtjes op drukt de afdruk dan langzaam terugveert.
  • Leg een braadslede onderin de oven en verwarm de oven voor op 230 graden (boven- en onderwarmte. Als je een pizzasteen hebt, verwarm deze dan ook mee. Heb je geen pizzasteen? Gebruik dan een bakplaat.

Bakken

  • Pak een stuk bakpapier en stort hier het gerezen deeg op. Het is handig om het vel bakpapier eerst op bijvoorbeeld een omgekeerde bakplaat te leggen. Dan kun je straks zo het brood met bakpapier en al in de oven laten glijden.
  • Snij het brood met een scherp mes in.
  • Schuif het brood met bakpapier op de pizzasteen en giet kokend water in de braadslede. Door het water onstaat er stoom, wat er voor zorgt dat de korst niet direct gaat bakken en het brood zo meer tijd krijgt om te rijzen in de oven.
  • Doe de oven dicht en bak het brood 20 minuten op 230 graden.
  • Haal de braadslede uit de oven en trek het velletje bakpapier onder het brood vandaan. Bak het brood nog 20 minuten verder op 200 graden.
  • Haal het brood uit de oven. Klop aan de onderkant, wanneer het hol klinkt is het gaar. Wil je het helemaal zeker weten? Steek dan een vleesthermometer in het midden. Wanneer de temperatuur uit komt op ongeveer 95 graden is het brood gaar.
  • Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.