500grbloemik gebruikte Amerikaanse patentbloem van Graan & Zo
500grmelkhandwarm
25grbotergesmolten
16grdroge (instant) gist
25grbasterdsuiker
10grzout
1groteJonagold appelin kleine blokjes gesneden, formaat rozijn
50grei(1 middelgroot ei)
1tlvanille-extract
Verder nodig
2ltrzonnebloemolie
poedersuiker
Materiaal
ijsknijper
schuimspaan
keukenpapier
braadpan van 24 cmof een frituurpan
keukentermometerbij gebruik van een braadpan
Instructies
Verwarm de oven voor op 50 graden.
Doe de bloem, basterdsuiker, zout en gist in de ruime kom en meng door elkaar.
Klop het ei los en giet dit samen met de melk, gesmolten boter en vanille-extract bij het droge mengsel.
Mix het geheel ca 3 miniuten goed door met de mixer tot het beslag goed gemengd en vloeiend is.
Spatel de blokjes appel erdoor.
Dek de kom af met een vochtige theedoek.
Schakel de oven uit en zet de schaal ca 40 minuten in de oven, tot het beslag mooi gerezen is.
Giet ondertussen de zonnebloemolie in een braadpan en verwarm tot 180 graden, gebruik hiervoor de thermometer om de temperatuur te controleren. Of gebruik een frituurpan.
Haal de kom uit de oven en roer het beslag kort door. Laat het beslag 3 minuten rusten.
Doop de ijsschep in de olie,zodat de bol strak goed los zal laten van de ijsknijper en strijk de ijsknijper af tegen de zijkant van de kom. Laat een bol beslag in de hete olie glijden.
In een braadpan van 24 cm kun je er 4 tegelijk bakken. Doe hem niet te vol, want de oliebollen zetten nog wat uit en anders zal het vet te hard afkoelen.
Bak de oliebollen in 5-6 minuten gaar en goudbruin. Draai de oliebollen halverwege de baktijd een keer op.
Haal de oliebollen uit de olie met behulp van een schuimspaan en laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
Serveer de oliebollen zo vers mogelijk met wat poedersuiker.