Het recept voor een heerlijke chocoladetaart met Kirsch
Bereidingstijd2 uuruur
Gang: Gebak
Trefwoord: Kerst
Porties: 8personen
Keukenbenodigdheden
hoge bakvorm van 20 cm
handmixer
spuitzak met gekarteld spuitmondje
Ingrediënten
Chocoladekapsel
125grpatentbloem
25grcacaopoeder
150grfijne kristalsuiker
5grote eieren
snufjezout
1tlvanille extract of vanille pasta
Kirschsiroop
30mlwater
25grfijne kristalsuiker
10mlKirschik gebruikte Eckes edelkirsch
Vulling
250mlslagroom
60mlKirsch
1elfijne kristalsuiker
1zakje klop-fix
(zure) kersenjam
Slagroom
500mlslagroom
2elfijne kristalsuiker
2zakjes klop-fix
Afwerking
pure hagelslag of chocoladevlokken
4takjesrode bessen
1zelfgebakken Gingerbreadrendiertje
3takjesrozemarijn
chocoladedecoratie
poedersuiker
snufjeeetbare glitter
Instructies
Chocoladekapsel
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven-en onderwarmte).
Doe de eieren met de fijne kristalsuiker, vanille en het snufje zout in een hittebestendige kom en zet het op een pannetje met kokend water op de hittebron. Klop het eimengsel met een handmixer au bain marie schuimig tot het eimengsel warm aanvoelt.
Haal de kom van het pannetje af en klop verder tot het eimengsel licht van kleur, afgekoeld en schuimig is. Zeef de patentbloem met het cacaopoeder erboven en spatel voorzichtig door tot alles goed gemengd is.
Giet het beslag direct in een ingevette en eventueel met bakpapier beklede bakvorm en zet de vorm op het rooster in de oven. Bak het chocoladekapsel in 30 minuten gaar. Het kapsel moet na het bakken veerkrachtig aanvoelen en als je er met een satéprikker in gaat moet deze er droog uitkomen. Haal het kapsel uit de vorm en laat het helemaal afkoelen op een rooster.
Kirschsiroop
Doe het water met de suiker in een pannetje en breng het aan de kook. Haal het van de warmtebron zodra het kookt en de suiker gesmolten is. Giet de Kirsch erbij en roer goed door. Laat de siroop helemaal afkoelen.
Kirschvulling
Klop 250 ml slagroom samen met 1 el suiker en 1 zakje klop-fix tot de slagroom mooi stevig is en aan de garde blijft hangen.
Giet de Kirsch erbij en klop nog heel kort door.
Afwerking
Klop 500 ml slagroom samen met 2 el suiker en 2 zakjes klop-fix tot de slagroom mooi stevig is en aan de garde blijft hangen.
Snij het kapsel 2x horizontaal door.
Druppel wat van de Kirschsiroop over de onderste plak kapsel en verdeel de Kirschvulling er overheen.
Leg de middelste plak kapsel er bovenop en druppel wat van de Kirschsiroop er overheen.
Besmeer deze plak met een laag jam en leg de derde plak kapsel er bovenop. Druppel hier ook wat van de Kirschsiroop overheen.
Smeer de taart helemaal af met slagroom.
Druk langs de onderkant van de taart wat pure hagelslag of chocoladevlokken.
Werk de bovenkant van de taart af met toefjes slagroom en decoreer de taart.