Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte of 160 graden hetelucht.
Doe de boter met de suiker, zout en vanille-extract bij elkaar in de kom van de keukenmachine en klop 10 minuten op de hoogste stand tot het botermengsel luchtig en heel licht van kleur ziet.
Voeg een ei toe en klop door tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan weer een ei toe en klop weer door tot het ei volledig is opgenomen. Ga zo door met alle eieren.
Zeef het het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom en klop kort door tot het goed is gemengd. Klop niet langer dan nodig.
Zeef het cacaopoeder boven een ruime kom en roer de melk erdoor tot een glad papje.
Voeg het papje toe aan het cakebeslag en spatel voorzichtig door elkaar. Stop met spatelen zodra het mooi egaal van kleur is.
Hak de pure chocoladecallets in grove stukjes en voeg ze toe aan het beslag.
Spatel nog een keer voorzichtig door.
Vet de cakevorm goed in met de boter en leg een op maat geknipt velletje bakpapier onderin de cakevorm, zodat je zeker weet dat de cake goed uit de vorm zal komen.
Verdeel het beslag gelijkmatig in de cakevorm
Zet de cakevorm in de oven en bak de cake in ca 60 minuten gaar.
Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hiervoor de satéprikker in het midden van de cake. Haal de satéprikker er weer uit, als er geen beslag aan de satéprikker zit geplakt dan is de cake gaar.
Stort de cake op een rooster en laat de cake afkoelen. Tijdens het afkoelen kun je een vel aluminiumfolie om de cake heen leggen, zo droogt de cake niet uit.
Chocoladeglazuur
Doe 175 gr van de pure chocolade in een hittebestendige kom.
Vul een kleine kookpan met een laagje water en breng het water zachtjes aan de kook.
Zet de hittebestendige kom op de pan en laat de chocolade smelten.
Haal de kom zodra de chocolade gesmolten is van de pan en roer de overige 25 gram chocolade erdoor. Blijf net zo lang roeren tot de toegevoegde chocolade ook gesmolten is.
Giet de chocolade in de lengte over het midden van de cake en verdeel het verder over de bovenkant met een kwastje of spatel.
Laat de chocolade uitharden.
Notities
Wanneer de chocolade goed is uitgehard zal de cake misschien wat moeilijker te snijden zijn. Gebruik een goed scherp mes en maak het mes een beetje warm onder de hete kraan.