Rooster de hazelnoten in de pan of oven, zodat ze meer smaak krijgen en laat ze afkoelen.
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout, voeg halverwege al kloppend de fijne kristalsuiker toe.
Doe de hazelnoten met de poedersuiker en maizena in een keukenmachine, vermaal de hazelnoten grof.
Spatel het hazelnootmengsel door de stijfgeklopte eiwitten. Doe dit voorzichtig en niet langer dan nodig.
Doe het hazelnoot-eiwitschuim in een spuitzak en spuit ca 12 cirkels van ca 6 cm doorsnede en ca 2 cm hoogte.
Bak de cirkels hazelnootschuim in ca 40 minuten in de oven op 170 graden. Na het bakken moeten de merengues lichtbruin en krokant zijn, breek er eventueel eentje doormidden om dit te controleren.
Laat de meringues afkoelen en bewaar de 8 mooiste. Doe de overige in de keukenmachine en vermaal deze. Dit gebruik je voor de afwerking.
Afwerking
Klop de slagroom stijf samen met de kristalsuiker en de klop-fix.
Spuit op 4 schuimpjes een toefje slagroom en leg hier de overige 4 meringues bovenop, maar de bovenkant naar beneden.
Smeer de zijkanten van de gebakjes af met slagroom en druk ze rondom in het gemalen schuim.
Spuit zigzaggend de slagroom op de gebakjes.
Leg een hazelnootje op elk gebakje.
Laat de hazelnootgebakjes een half uur tot een uurtje rusten in de koelkast, zodat het hazelnootschuim ietsjes zachter wordt. Maar wacht ook niet te lang met eten, dan zakken ze net als bij de banketbakker in.
Notities
Zijn je merenques niet mooi rond? Geen probleem, je kunt ze nog een beetje bijsnijden na het bakken!
Je kunt de merenques prima wat eerder maken en een half uur tot een uurtje van tevoren afwerken. Misschien smaken ze dan zelfs nog lekkerder!