Doe de kristalsuiker met het water in een steelpan en breng het water zachtjes aan de kook.
Draai af en toe met de pan en laat de suiker smelten.
Laat het suikerwater zachtjes pruttelen tot het een mooi karamelkleurtje heeft. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.
Haal de steelpan van het vuur en voeg de slagroom al roerend met een garde toe. Pas op, het gaat nu borrelen!
Voeg de boter toe als de slagroom helemaal is opgenomen. En roer de boter goed door de saus.
Giet een laagje karamelsaus in de dessertglaasjes en zet de glaasjes een half uurtje in de koelkast.
Chocolademousse
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met een laagje water. Breng het water aan de kook en smelt de chocolade au bain marie. Haal de kom van de pan en laat de chocolade een beetje afkoelen.
Klop de eiwitten met de suiker stijf.
Spatel de eiwitten voorzichtig door de gesmolten chocolade.
Klop de slagroom stijf en spatel de slagroom door het chocolade-eiwitmengsel. Spatel het geheel niet langer door dan nodig en zorg dat het luchtig blijft.
Schep de chocolademousse op de karamelsaus in de glaasjes en laat een paar uurtjes opstijven in de koelkast.
Verder
Serveer de chocolademousse met een toefje slagroom en wat chocoladesnippers of schaafsel.
Notities
Als je nog wat van de karamelsaus over hebt kun je dit prima nog een paar dagen bewaren. Lekker voor over bijvoorbeeld ijs.