Plaattaart met asperges
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediƫnten

  • 8 witte asperges
  • 1 rol bladerdeeg (of zelfgemaakt bladerdeeg)
  • 125 gr zure room
  • 2 el versgehakte peterselie
  • versgemalen peper en zout
  • 4 plakjes Parmaham
  • kneepje citroensap
  • handje ruccola
  • 2 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Schil de asperges en snij het onderste houterige deel van de asperges af.
  • Doe de asperges samen met de schillen en de onderkantjes van de asperges in een pan met ruim water en kook de asperges in 10 minuten gaar.
  • Haal asperges uit de pan en laat ze goed uitlekken op een stukje keukenpapier.
  • Roer de zure room los in een kommetje en roer er een el gehakte peterselie, een kneepje citroensap en wat versgemalen zout en peper door.
  • Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat en prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg, zodat het niet teveel gaat rijzen. 
  • Verdeel het zure roommengsel er overheen. Laat rondom 2 cm vrij.
  • Vouw de randjes rondom een cm dubbel en bestrijk de randjes met wat losgeklopt ei.
  • Verdeel de asperges over het bladerdeeg en schuif de bakplaat in de oven. Bak de plaattaart in ca 25 minuten gaar en mooi goudbruin.
  • Kook ondertussen een eitje in 7 minuten.
  • Haal de plaattaart uit de oven en verdeel er de Parmaham en plakjes van het gekookte eitje overheen. Bestrooi het geheel met wat versgemalen peper.
  • Verdeel de rest van de versgehakte peterselie en de rucola er overheen.

Notities

Tip! Bewaar het kookvocht van de asperges, hier kun je later nog een heerlijk soepje mee maken!