1tlvanille extract, vanille pasta of het merg van een vanillestokje
100grfijne kristalsuiker
snufje zout
Apfelstrudel
4kleine Jonagold appels
25grfijne kristalsuiker
25grpaneermeel
1elcitroensap
25grgewelde rozijnen
1/2tlkaneelpoeder
70grboter
5vellenfilodeeg van ca 30x30 cm
Instructies
Vanillesaus
Breng de melk met de slagroom, de vanille en 50 gr suiker zachtjes aan de kook.
Kluts de eieren met de overige suiker goed door elkaar.
Giet de helft van het gekookte mengsel bij de eieren en blijf goed roeren.
Giet alles in de pan en blijf weer goed roeren.
Verwarm het geheel in enkele minuutjes op laag vuur tot 80 graden en de juiste dikte.
Giet de vanillesaus door een zeef en laat helemaal afkoelen. Eerst op het aanrecht en daarna in de koelkast.
Apfelstrudel
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de appels en snij de appels in 8 partjes. Snij de partjes in dunne plakjes.
Roer de stukjes appel met gewelde rozijnen, kristalsuiker, kaneelpoeder en het citroensap goed door elkaar.
Smelt 35 gr boter en roer het paneermeel er doorheen. Schep dit mengsel door de appels.
Smelt de overige boter en leg een vel filodeeg op een bakpapiertje. Bestrijk dit vel filodeeg met wat boter, leg een volgend vel filodeeg er bovenop. Ga do door tot ze alle 5 op elkaar liggen.
Leg het appelmengsel in een lange brede strook op onderkant van het filodeeg. Laat de zijkanten ca 2 cm vrij.
Vouw de zijkanten een stukje om naar binnen. Til nu het bakpapier aan de onderkant omhoog zodat de strubbel omklapt, Trek het bakpapier steeds verder omhoog tot de strudel helemaal is opgerold.
Leg de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de strudel in 30 minuten mooi gaar en bruin.
Laat de Apfelstrudel 15 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Serveer de Apfelstrudel met de vanillesaus, slagroom, een bolletje vanille-ijs en wat poedersuiker.