Zelfgemaakte zachte witte puntjes
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Zachte witte puntjes

Voorbereidingstijd1 uur 30 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Totale tijd1 uur 39 minuten
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 500 gr goede bloem (ik gebruikte bijv. Amerikaans patent van de Zuidmolen)
  • 10 gr zout
  • 10 gr witte basterdsuiker
  • 25 gr verse gist (of 10 gr droge gist)
  • 25 gr boter
  • 25 gr margarine
  • 1 ei
  • 230 gr (koud) water

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden.  Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
  • Verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 70 gr per stuk en bol de stukjes deeg op.
  • Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.
  • Druk de bolletjes wat plat en rol ze stevig op tot puntjes. Leg ze op gelijke afstand op een ingevette bakplaat (of bakplaat met bakpapier) met de naad naar beneden. Dek de bakplaat af met folie (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak)
  • Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat. 
  • Laat het deeg een uur rijzen tot de bakplaat mooi vol is gerezen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden. 
  • Zet een braadslede met kokend water onderin de oven en schuif de broodjes in de oven. Bak de broodjes in 9 minuten tot de broodjes mooi bruin en gaar zijn. 
  • Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Notities

  • Je kunt de broodjes ook op 250 graden bakken, bak ze dan maar 7 minuten.
  • Bovengenoemde kneed- en rijstijden zijn richtlijnen. Deeg is pas echt goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.