500grgoede bloemik gebruikte Amerikaanse patentbloem van Graan&Zo
10grzout
10grwitte basterdsuiker
25grverse gist(of 10 gr droge gist)
25grboter
25grmargarine
1ei
230gr(koud) water
Instructies
Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden. Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
Verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 70 gr per stuk en bol de stukjes deeg op.
Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.
Druk de bolletjes wat plat en rol ze stevig op tot puntjes. Leg ze op gelijke afstand op een ingevette bakplaat (of bakplaat met bakpapier) met de naad naar beneden. Dek de bakplaat losjes af met ingevet folie (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak). Of nog beter met bubbeltjesfolie, dit plakt niet vast aan het deeg.
Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat.
Laat het deeg een uur rijzen tot de bakplaat mooi vol is gerezen.
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Zet een braadslede met kokend water onderin de oven en schuif de broodjes in de oven. Bak de broodjes in 9 minuten tot de broodjes mooi bruin en gaar zijn.
Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Notities
Bovengenoemde kneed- en rijstijden zijn richtlijnen. Deeg is pas echt goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
Je kunt de broodjes ook op 250 graden bakken, bak ze dan maar 7 minuten.
Als je wat meer ervaring hebt met brood bakken kun je ook 250 ml water gebruiken voor het deeg, i.p.v. 230 ml. Het deeg is dan wel iets plakkeriger, dus ietjes moeilijker om mee te werken. Maar de witte puntjes worden dan nog iets luchtiger.
De witte puntjes kunnen ook met een combi-stoomoven gebakken worden. Zelf heb ik er eentje van Bosch. Ik bak de witte puntjes 14 minuten in een niet voorverwamde oven op 230 graden (boven- en onderwamte), stoomstand 2, in het midden van de oven. De braadslede met gekookt water onderin de oven is dan niet nodig.