Rasp de schil van een halve citroen en pers de halve citroen uit.
Was de appels en snij ze in dunne schijfjes. Besprenkel de schijfjes appel met wat citroensap (van de andere helft van de citroen).
Doe de boter, suiker, het zout en het vanille extract in de keukenmachine en klop net zo lang tot de boter zacht en licht van kleur is.
Meng de eieren er één voor één doorheen.
Meng de bloem, amandelpoeder en het bakpoeder door elkaar. Voeg dit samen met het citroenrasp toe aan het botermengsel. Meng kort door elkaar met een spatel.
Voeg het citroensap toe en meng het geheel nog even kort door.
Vet de bakvorm in met boter en bekleed eventueel de bodem van de springvorm met bakpapier.
Schep 2/3 van het beslag in de vorm.
Verdeel 2/3 van de appelschijfjes over het beslag.
Schep daaroverheen de rest van het beslag.
En verdeel de overige schijfjes appel over het beslag.
Schuif de cake in de oven en bak de cake in 55-60 minuten gaar.
Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en verdeel dit met een kwastje over de cake.
Rooster het amandelschaafsel in de oven en verdeel dit over de cake.
Haal de cake uit de bakvorm en laat de cake afkoelen op een rooster.
Notities
*Patentbloem is verkrijgbaar in de supermarkt, ik gebruikte de patentbloem van Lidl.