Griekse Stifado, stoofpotje met rundvlees en zilveruitjes
Porties: 2personen
Ingrediënten
450gr(Black Angus) sucadelappenin blokjes
200grtomatenblokjes(blik)
150gr(verse) gepelde zilveruitjes*
75mlrode wijn
1elrode wijnazijn
1kleineuifijngesnipperd
1teentjeknoflookfijngehakt
1eltomatenpuree
2laurierblaadjes
1kaneelstokje
1/2tlgemalen piment
1/2tlgemalen komijn
1tloregano
1tlsuiker
versgemalen zout en peper
olijfolie
Verder
versgehakte peterselie
Instructies
Slowcooker
Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast en bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het vlees aan.
Haal het vlees uit de koekenpan en leg het in de slowcooker.
Fruit het gesnipperde uitje samen met de knoflook in 5 minuten aan in de koekenpan, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
Voeg de tomatenpuree, piment, komijn en de oregano toe en bak een minuutje mee.
Voeg de zilveruitjes, tomatenblokjes, rode wijnazijn, de wijn, versgemalen zout en peper en suiker toe en laat het geheel 2 minuutjes zachtjes pruttelen.
Giet het geheel bij het vlees in de slowcooker en voeg de laurierblaadjes en het kaneelstokje toe.
Laat de Stifado op de laagste stand in 7 uurtjes stoven.
Voeg eventueel wat allesbinder of maizena toe als de saus te dun is.
Bestrooi het geheel met wat versgehakte peterselie.
Braadpan
Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast en bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper.
Verhit een scheutje olijfolie in de braadpan en bak het vlees aan.
Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij.
Fruit het gesnipperde uitje samen met de knoflook in 5 minuten aan, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
Voeg de tomatenpuree, piment, komijn en de oregano toe en bak een minuutje mee.
Voeg de tomatenblokjes, rode wijnazijn, de wijn, versgemalen zout en peper en suiker toe en laat het geheel 2 minuutjes zachtjes pruttelen.
Voeg het vlees, de laurierblaadjes en het kaneelstokje toe en laat het geheel minimaal 2 uur stoven tot het vlees zacht begint te worden.
Voeg de zilveruitjes toe en laat de Stifado nog minimaal 1,5 uur stoven tot het vlees en de ziveruitjes zacht zijn.
Voeg eventueel wat allesbinder of maizena toe als de saus te dun is.
Bestrooi het geheel met wat versgehakte peterselie.
Notities
verse zilveruitjes zijn het lekkerst. Kun je ze niet vinden? Vervang ze dan eventueel door zilveruitjes uit een pot, laat de rode wijnazijn dan weg. Of gebruik kleine sjalotjes.