Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Recept afdrukken
4.25
van
4
stemmen
Italiaanse zuurkoolschotel
Voorbereidingstijd
30
minuten
minuten
Bereidingstijd
30
minuten
minuten
Totale tijd
1
uur
uur
Porties:
2
-3 personen
Ingrediënten
Zuurkool
500
gr
zuurkool
5
el
water
Gehakt
300
gr
rundergehakt
1
sjalotje
fijngesnipperd
1
teentje
knoflook
fijngehakt
1
el
tomatenpuree
1
el
Italiaanse kruiden
versgemalen zout en peper
olijfolie
Aardappelpuree
450
gr
kruimige aardappels
geschild
60
ml
volle melk
30
gr
Grana padano (kaas)
fijngeraspt
25
gr
boter
1
teentje
knoflook
(uit de knoflookpers)
versgemalen zout en peper
Bechamelsaus
300
ml
melk
30
gr
bloem
25
gr
boter
versgemalen zout en peper
versgemalen nootmuskaat
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Zuurkool
Doe de zuurkool in een pannetje samen met het water.
Laat de zuurkool op een laag pitje 20 minuutjes stoven.
Gehakt
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin het sjalotje met de knoflook 3 minuutjes op laag vuur aan.
Voeg het gehakt toe en bak het gehakt rul en gaar.
Voeg de Italiaanse kruiden, wat versgemalen zout en peper en de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
Aardappelpuree
Kook de aardappels gaar in wat water en een snufje zout. Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen. Stamp ze met een pureestamper.
Voeg wat versgemalen zout en peper, boter, knoflook, Grana padano en de melk toe en roer goed door elkaar met een pollepel tot een smeuïge puree.
Bechamelsaus
Smelt op laag vuur de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en roer goed door.
Laat de bloem garen in ongeveer een minuut, het geheel moet er een beetje zanderig uit gaan zien.
Voeg de helft van de melk toe en roer goed door, voeg daarna de andere helft van de melk toe. Blijf roeren tot de saus glad is.
Breng de saus op smaak met wat versgemalen nootmuskaat, zout en peper.
Laat de saus op laag vuur wat indikken, tot yoghurtdikte.
Ovenschotel
Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en verdeel de zuurkool over de bodem.
Verdeel dan het gehakt er overheen, daarna de aardappelpuree en als laatste de bechamelsaus.
Zet de ovenschotel 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bechamelsaus een mooi lichtbruin kleurtje heeft.