250grtarwebloem(ik gebruikte Amerikaans patent van de Zuidmolen)
5grzout
140grwater
3grwitte basterdsuiker
4grgedroogde gist
10grgesmolten boter
12grlosgeklopt ei
Verder nodig
semolina (durumgries fijn)
Instructies
Doe alle ingrediënten bij elkaar in de kom van een keukenmachine en kneed het geheel in 15 minuten tot een mooi en soepel deeg. Of met de hand in ca 20 minuten.
Vet een kom in met een dun laagje zonnebloemolie en bol het deeg losjes op. Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het deeg om, zodat alle kanten bedekt zijn.
Dek de kom af met folie of zet de kom in een pedaalemmerzak en laat het deeg een uur rijzen.
Verdeel het deeg in 6 stukjes en bol de stukjes losjes op. Laat de bolletjes 10 minuten rusten onder folie.
Druk de bolletjes een beetje plat en rol ze strak op. Knijp de naad dicht en rol ze door wat semolina.
Leg de rolletjes deeg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en druk met de steel van een pollepel diep in het midden, zodat er een diepe naad in de breedte ontstaat.
Laat de broodjes een uur rijzen onder folie. tot ze in volume zijn verdubbeld. Druk halverwege nog een keer diep met de steel van de pollepel in het midden.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte). Verwarm een braadslede onderin de oven mee.
Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje water in de braadslede.
Bak de broodjes 10 minuten.
Haal de braadslede uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.