1tlvanille extract (kan ook worden weggelaten als je het niet hebt)
Verder
1losgeklopt ei
scheutje melk
(eventueel) fijne parelsuiker
broodvorm van ca 23 cm
Instructies
De avond van tevoren
Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in de kom van de keukenmachine en kneed het deeg 10 minuten.
Voeg de boter toe en kneed nog ca 5 minuten door tot de boter helemaal is opgenomen.
Dek de kom af met folie of zet de kom in een pedaalemmerzak en laat 3 uur rijzen op kamertemperatuur.
Laat het deeg in de kom en kneed met een rubberen spatel het deeg nog een beetje door en weer bij elkaar tot een bal en dek de kom weer af met folie.
Zet de kom in de koelkast en laat het een nacht rusten.
De volgende morgen
Haal de kom uit de koelkast en bestrooi het werkblad met wat bloem.
Stort het deeg erop en druk de lucht eruit. Rol het deeg op tot een worst en verdeel het deeg in 8 stukjes.
Vet de broodvorm in met boter en leg er een velletje bakpapier in. Bol de stukjes deeg op en leg ze 2 aan 2 in de vorm
Zet een pedaalemmerzak losjes over de vorm heen, zodat het straks als het deeg gerezen is niet vastplakt aan het deeg. En laat het deeg 2 - 2,5 uur rijzen dat het in het volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en verwarm een braadslede op de bodem van de oven mee.
Meng het losgeklopte ei met een scheutje melk en bestrijk het deeg voorzichtig met een kwastje.
Strooi er eventueel wat fijne parelsuiker overheen.
Zet de vorm in de oven en giet een kopje water in de braadslede. Bak de brioche 20 minuutjes op 180 graden.
Haal de braadslede uit de oven en verlaag de temperatuur naar 170 graden. Bak nog 20 minuutjes. Dek eventueel halverwege de brioche af met aluminiumfolie als het brood te donker begint te worden.
Haal de brioche uit de oven en laat de brioche 5 minuten rusten in de vorm. Stort daarna de brioche op een koelrek en laat de brioche afkoelen.