1rolvers bladerdeeg(of losse plakjes uit de vriezer)
cakeblik van 28 cm
1eilosgeklopt
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte)
Stamppot
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime wok en fruit hierin op laag vuur het sjalotje met de knoflook in ca 5 minuutjes tot het sjalotje zacht is maar niet bruin.
Voeg beetje voor beetje de fijngesneden boerenkool toe en roerbak tot de boerenkool iets is geslonken. Leg dan een deksel op de wok of hapjespan en laat de boerenkool 15 minuutjes stoven.
Kook ondertussen de aardappels gaar met een snufje zout. Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen.
Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en breng de volle melk met de boter aan de kook tot de boter is gesmolten.
Giet de melk bij de aardappels en roer goed door elkaar met een houten pollepel. Voeg de mosterd, chiliflakes, een snuf nootmuskaat en wat versgemalen zout en peper toe en roer nogmaals goed door met de pollepel.
Roer de gewokte boerenkool er doorheen met de pollepel.
Gehaktrol
Doe alle ingrediënten voor de gehaktrol bij elkaar in een kom en kneed het goed door elkaar.
Maak er een mooi strakke bal van en rol bol bal uit tot een rol welke net zo lang is als de cakevorm.
Verhit een beetje boter in een ruime koekenpan en bak de rol rondom bruin. Het gehakt hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
Boerenkoolbrood
Vet een cakevorm in met boter en bekleed de vorm met het bladerdeeg, zorg dat je een flap overhoudt welke je op het einde nog over de vulling kunt slaan. Het is even passen en meten, maar het gaat passen.
Verdeel de helft van de boerenkoolstamppot in de cakevorm.
Leg de gehaktrol over de lengte in het midden.
Verdeel de rest van de boerenkoolstamppot er overheen.
Vouw het overhangende bladerdeeg er overheen en en druk een beetje aan.
Bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt ei.
Zet het cakeblik in de voorverwarmde oven en bak het brood in 35-40 minuten gaar en mooi goudbruin.
Haal het cakeblik uit de oven en snij de zijkanten voorzichtig los met een mesje.
Stort het boerenkoolbrood op een mooie schaal een snij het brood in dikke plakken. Serveer direct.