rijstolieof een andere neutrale olie om in te frituren, zoals arachideolie of zonnebloemolie
zout
Instructies
Snij de geschilde aardappelen in plakken van ca 1 cm dikte en snij de plakken in reepjes van ca 1 cm.
Leg de frieten in een ruime schaal met water en voeg wat zout toe. Laat de frieten minimaal een uur in het water staan.
Giet de frieten af en dep ze goed droog met een schone theedoek of een paar vellen keukenpapier.
Verhit de frituurpan tot 150 graden.
Bak de frieten (afhankelijk van het formaat frituurpan in porties), 5 minuten tot ze gaar zijn, maar nog niet gekleurd.
Leg de voorgebakken frieten uitgespreid op een paar vellen keukenpapier.
Laat de frieten in een uurtje afkoelen naar kamertemperatuur.
Verhit de frituurpan tot 180 graden.
Bak de frieten in porties (afhankelijk van het formaat frituurpan in porties), nog 5 minuten tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Bij mij gaf het een krokanter resultaat als ik het deksel van de frituurpan open liet staan.
Schud even goed met het mandje om de frieten goed uit te laten lekken en bestrooi de frieten met wat grof zeezout.