gesmoltenboterom de poffertjesplaat mee in te vetten
Om te serveren
poedersuiker
boter
Instructies
Doe de bloem, boekweitmeel, gist, suiker en zout bij elkaar in een kom en meng met een garde goed door elkaar.
Voeg de eieren en de helft van de melk toe en klop tot een klontvrij beslag. Voeg de rest van de melk toe en klop door tot een glad beslag. Klop vervolgens de gesmolten boter door het beslag.
Dek het beslag af met bijvoorbeeld een theedoek, douchemuts of huishoudfolie en laat het beslag een uur rijzen.
Laat de poffertjesplaat op middelhoog vuur goed heet worden en vet de holtes in met wat gesmolten boter.
Vul de holtes voor ca 3/4 met het beslag, de poffertjes gaan namelijk nog rijzen en anders lopen de holtes over. Er zijn doseerflessen te koop om het beslag erin te gieten, maar een maatbeker werkt ook prima.
Bak de poffertjes op middelhoog vuur tot ze loslaten van de poffertjesplaat, de bovenkant moet nog niet helemaal gestolt zijn, want het is de bedoeling dat er nog wat van het beslag de holtes inloopt bij het omdraaien. Hierdoor worden de poffertjes mooi bol en goudbruin aan beiden kanten.
Keer de poffertjes snel om met een houten prikkertje. Bak dan de andere kant nog eventjes tot deze ook mooi goudbruin is.
Serveer de poffertjes direct met wat boter en lekker veel poedersuiker.