1,5ltrrunderbouillonof groentebouillon voor een vegetarische versie
500gruiengepeld en in halve ringen gesneden
30grboter
2teentjesknoflookfijngehakt
1elbloem
2laurierblaadjes
paar takjesverse tijm
versgemalen zout en peper
eventueel een scheutje witte wijn of cognac
Verder
plakjes(oud) stokbrood
watgeraspte Emmentalerof andere kaas
Instructies
Smelt de boter in een ruime pan en voeg de uien en de knoflook toe.
Laat de uien, op een laag pitje zachtjes aanbakken. Tot ze zacht zijn en mooi gekarameliseerd (goudbruin van kleur). Dit duurt wel een tijdje, ongeveer 20 minuten.
Voeg de bloem toe en bak de bloem ca 2 minuten mee, tot de bloem gegaard is.
Blus de uien eventueel af met een scheutje witte wijn of cognac, als je dat lekker vindt. Roer goed door elkaar.
Giet de helft van de bouillon erbij en roer goed door. Giet vervolgens de rest van de bouillon erbij en roer nog een keer goed door.
Voeg de tijm en laurierblaadjes toe en breng de soep op smaak met wat peper en eventueel nog wat zout.
Laat de soep nog een half uurtje zachtjes koken.
Rooster de sneetjes stokbrood kort in de oven onder de grill en beleg ze vervolgens met wat Emmentaler. Zet ze daarna nog een keer onder de grill tot de kaas gesmolten is. Leg ze daarna in de soep. Of leg geroosterde sneetjes stokbrood op de soep en strooi dan de Emmentaler er overheen en zet de soepkommen onder de grill zodat de kaas er lekker overheen smelt.