2tlvanille extract of pasta(of het merg van 1 vanillestokje)
125grfijne kristalsuiker
Instructies
Voorbereiding
Doe de slagroom met de volle melk en de vanille bij elkaar in een pannetje en breng het geheel zachtjes aan de kook.
Doe de eidooiers met de fijne kristalsuiker bij elkaar in een kom en klop goed door.
Schenk het slagroommengsel al kloppende bij het eimengsel en klop goed oor.
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het geheel op laag vuur.
Het mengsel moet nu ietsjes dikker gaan worden. Je kunt controleren of het goed is door een siliconen spatel of houten pollepel in het mengsel te steken. Het mengsel moet er aan vast blijven plakken en waneer je een streep erdoor trekt met je vinger moet deze niet meer uitlopen. Wanneer je een keukenthermometer hebt kun je deze ook gebruiken, deze moet dan tot maximaal 80 graden uitkomen.
Haal het pannetje van de warmtebron en giet het mengsel door een zeef in een hittebestendige kom.
Laat het geheel afkoelen en zet het daarna in het koelkast. Laat het geheel minimaal een uur in de koelkast staan, maar liefst een hele nacht.
IJs draaien
Giet het ijs in de ijsmachine en draai in ca 25 minuten tot ijs.
Wanneer je het ijs direct serveert zal het nog wat zacht zijn. Na enkele uurtjes in de vriezer is het wat steviger.