Smelt de roomboter in een pan op middellaag vuur en voeg de patentbloem toe.
Roer 2 minuten met een garde.
Voeg het water, de zwarte peper, het paprikapoeder, zout en knoflookpoeder toe. Verkruimel het kippenbouillonblokje boven de pan.
Meng goed. Voeg de cheddar en geraspte kaas toe, meng alles en voeg dan de fijngesneden jalapeño toe. Roer alles samen tot een gladde massa.
Bedek de ovenschaal met bakpapier. Verdeel het kaasmengsel over een ovenschaal en smeer het gelijkmatig uit.
Dek af met plasticfolie. Zet het kaasmengsel 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Snijd het afgekoelde kaasmengsel in stukken.
Neem ongeveer 25-30 gram van het kaasmengsel en vorm tot een bal, ongeveer zo groot als een golfballetje.
Doe de patentbloem samen met de zwarte peper en het knoflookpoeder in een diepe kom. Meng goed.
Kluts de eieren in een kom en doe de panko broodkruimels in een derde kom.
Haal de ballen achtereenvolgens door de bloemmix, het ei en de panko broodkruimels.
Leg de kaasballen los van elkaar voor minimaal een uurtje in de vriezer, op deze manier is de kans dat de kaas eruit gaat lopen iets kleiner.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan, braadpan of frituurpan. Bak als de olie goed heet is (180 graden), de kaasballen in ca 2,5 - 3 minuten goudbruin. Keer regelmatig om. Stijfbevroren hebben de kaasballen ca 5 minuten nodig.
Schep de ballen uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.