Opgerolde flensjes met appelvulling en karamelsaus
Ingrediƫnten
Karamelsaus
170grfijne kristalsuiker
130mlslagroom
50mlwater
40grboter op kamertemperatuur
1tlvanille extract
snufjezout
Appelvulling
2kleine appelsin blokjes gesneden
1elsultana rozijnen
scheutje bruine rum
1elvanillesuiker
1tlkaneelpoeder
klontje boter
Flensjes
500mlmelk
250grbloem
150grei3 eieren
50grgesmolten boter
25grkristalsuiker
1tlvanille extract
1/4tlzout
Instructies
Karamelsaus
Doe de kristalsuiker met het water en het vanille extract bij elkaar in een steelpan en breng het suikerwater zachtjes aan de kook.
Laat het suikerwater zachtjes pruttelen tot het een mooi karamelkleurtje heeft. Het duurt ongeveer een kwartiertje tot het een mooi kleurtje krijgt. Blijf wel constant bij de pan en draai af en toe de pan even wat rond om de saus in beweging te houden zodat deze niet aanbrand.
Verwarm ondertussen de slagroom tot lauwwarm.
Haal de pan direct van de warmtebron en voeg de lauwwarme slagroom toe, blijf ondertussen goed roeren met een garde. Pas op want het mengsel gaat nu borrelen en komt wat omhoog.
Voeg de boter en het snufje zout toe als de slagroom helemaal is opgenomen. En roer de boter door de karamelsaus.
Schenk de saus in een glazen potje en laat de saus helemaal afkoelen.
Appelvulling
Smelt een klontje boter in een koekenpan en voeg de blokjes appel met de vanillesuiker en kaneelpoeder toe.
Laat de blokjes appel in ca 5 minuten zacht worden.
Voeg de rozijnen toe en verwarm de rozijnen nog even mee.
Flensjes
Doe de bloem met het zout, suiker, vanille extract en de helft van de melk in een beslagkom en klop met een garde tot een glad mengsel.
Voeg de rest van de melk toe en klop weer goed door tot een glad mengsel.
Voeg de gesmolten boter toe en klop nog een keer goed door.
Dek de kom af en zet de kom een uurtje in de koelkast.
Verwarm een anti aanbakpan op middelhoog vuur en smelt een klein beetje boter in de pan.
Giet wat van het beslag in de pan, net voldoende om de bodem van de pan met te bedekken. Ik gebruikte hiervoor een ijschep.
Verdeel snel het beslag over de bodem van de pan met behulp van een spatel.
Draai het flensje om zodra de bovenkant droog is en bak de onderkant nog enkele seconden.
Serveer de flensjes (lauw)warm.
Flensjes opmaken
Verdeel de appelvulling over de flensjes en rol de flensjes op.
Leg 2 flensjes op ieder bordje en schenk de karamelsaus er overheen.