Giouvetsi - Grieks stoofpotje met rundvlees en orzo
Porties: 2personen
Ingrediënten
500grsucadelappenin blokjes
1rode ui
2kleine winterpenenin blokjes
2teentjes knoflookfijngehakt
2laurierblaadjes
100mlrode wijn
250mlpassata
1/4tlgemalen piment
1kaneelstokje
1eltomatenpuree
1runderbouillonblokje
1tloregano
versgemalen zout en peper
olijfolie om in te bakken
175grorzo
wat versgeraspte parmezaan
wat versgehakte peterselie
Instructies
Slowcooker
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
Bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak het vlees even aan.
Haal het vlees uit de slowcooker en leg het in de slowcooker. Leg de blokjes winterpeen en bovenop.
Fruit in het bakvet van het vlees de ui met de knoflook aan in 5 minuten, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
Blus af met de rode wijn en laat een minuutje pruttelen.
Voeg de passata, het bouillonblokje, piment, oregano en wat versgemalen peper toe en meng door elkaar. Laat de saus nog een minuutje zachtjes pruttelen.
Giet de saus in de slowcooker en steek het kaneelstokje en de laurierblaadjes er tussen.
Leg het deksel op de slowcooker en zet de slowcooker op de laagste stand (low). Laat het geheel 7 uur stoven tot het vlees lekker zacht is.
Haal het deksel van de slowcooker en voeg de orzo toe. Roer goed door en leg het deksel terug op de slowcooker.
Laat de orzo eerst 25 minuten garen in en de saus, controleer dan of de orzo gaar is. Uiteindelijk zat de orzo bij mij 30 minuten in de slowcooker.
Serveer direct, anders zal de orzo verder doorgaren. Bestrooi het geheel met wat versgeraspte parmezaan en peterselie.
Braadpan
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
Bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak het vlees even aan.
Haal het vlees uit de braadpan en zet even opzij.
Fruit in het bakvet van het vlees de ui met de knoflook aan in 5 minuten, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
Voeg de blokjes winterpeen toe en bak 2 minuutjes mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
Blus af met de rode wijn en laat een minuutje pruttelen.
Voeg de passata, het bouillonblokje, piment, oregano en wat versgemalen peper toe en meng door elkaar. Laat de saus nog een minuutje zachtjes pruttelen.
Leg het vlees terug in de braadpan en meng door de saus. Steek het kaneelstokje en de laurierblaadjes er tussen.
Leg het deksel op de braadpan en zet de warmtebron op het laagste pitje. Laat het geheel 3,5 - 5 uur stoven tot het vlees lekker zacht is.
Haal het deksel van de braadpan en voeg de orzo met toe, voeg zo nodig ook een scheutje gekookt water toe als de saus te droog lijkt. Roer goed door en leg het deksel terug op de pan.
Laat de orzo eerst 15 minuten garen in en de saus, controleer dan of de orzo gaar is. Laat zo nodig nog wat langer garen.
Serveer direct, anders zal de orzo verder doorgaren. Bestrooi het geheel met wat versgeraspte parmezaan en peterselie.