Hét beroemde Dordtse hazelnootgebak, maar dan in een glaasje. Makkelijker om zelf te maken en ook erg lekker.
Voorbereidingstijd15 minutenminuten
Bereidingstijd45 minutenminuten
Gang: Dessert, Gebak
Porties: 4personen
Ingrediënten
Hazelnootschuim
2eiwitten
snufjezout
50grfijne kristalsuiker
65grhazelnoten zonder velletje
65grpoedersuiker
10grmaizena
Afwerking
350mlslagroom
3elfijne kristalsuiker
4hele hazelnoten
Instructies
Hazelnootschuim
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
Rooster de hazelnoten 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Hak de hazelnoten grof. De oven kan aan blijven staan.
Klop de eiwitten goed stijf met een snufje zout, voeg halverwege al kloppend de fijne kristalsuiker toe.
Zeef de poedersuiker met de maïzena boven het opgeklopte eiwitschuim, doe gehakte hazelnoten erbij en spatel voorzichtig door.
Verdeel 8 hoopjes van het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en smeer uit tot cirkels van ca 6 cm doorsnede.
Schuif de bakplaat in de oven en bak ca 40 minuten op 170 graden (boven- en onderwarmte). Na het bakken moet het hazelnootschuim lichtbruin en krokant zijn.
Laat het hazelnootschuim helemaal afkoelen.
Verkruimel het hazelnootschuim in grove stukjes.
Afwerking
Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop de slagroom met een mixer stijf.
Verdeel een laagje van de hazelnootschuim-kruimels over 4 glaasjes.
Verdeel met een spuitzak of een lepel de helft van de slagroom erover.
Verdeel nog een laagje van de hazelnootschuim-kruimels over de glaasjes.
Verdeel de rest van de slagroom erover.
Verkruimel tenslotte nog wat van het hazelnootschuim fijn voor bovenop de slagroom, samen met een heel hazelnootje.
Zet de glaasjes een half uur tot een uurtje in de koelkast, zodat het hazelnootschuim ietsjes zachter wordt. Maar wacht ook niet te lang, dan is het schuim te zacht.