Een Nigeriaans runderstoofpotje, te bereiden in de slowcooker of braadpan
Porties: 2personen
Ingrediënten
500grsucadelappen
1uifijngesnipperd
1tlgedroogde tijm
1tlhot currypoeder
versgemalen zout en peper
1runderbouillonblokje
neutrale olie om in te bakken
2elallesbinder of een maïzenapapje
100mlwater bij gebruik braadpan
wat versgehakte peterselie
Saus
200grtomatenpulp
1grote rode paprikain grove stukjes
1uiin grove stukjes
1eltomatenpuree
2habanero pepers of andere pittige pepersin stukjes, met of zonder zaadjes
Instructies
Slowcooker
Haal de sucadelappen een uur van tevoren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Snij de sucadelappen in blokjes en bestrooi ze met de gedroogde tijm, hot currypoeder en wat versgemalen zout en peper.
Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar in een blender en vermaal tot een egale saus.
Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan en braad hierin het vlees samen met de ui even aan, in ca 5 minuten.
Schep het geheel in de slowcooker.
Giet de saus in de koekenpan bij het achtergebleven bakvet en laat de saus 2 minuten pruttelen. Los het bouillonblokje erin op. Breng de saus nog wat verder op smaak met wat versgemalen peper.
Giet de saus bij het vlees en de ui in de slowcooker en leg het deksel op de slowcooker.
Laat het geheel in 7-8 uur stoven op de laagste stand.
Haal het deksel van de slowcooker en roer de allesbinder door het stoofpotje. Laat het deksel van de slowcooker en zet de slowcooker op de hoogste stand. Laat het geheel in een half uurtje ietsjes indikken.
Serveer het stoofpotje met wat rijst en strooi er wat versgehakte peterselie overheen.
Braadpan
Haal de sucadelappen een uur van tevoren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Snij de sucadelappen in blokjes en bestrooi ze met de gedroogde tijm, hot currypoeder en wat versgemalen zout en peper.
Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar in een blender en vermaal tot een egale saus.
Verhit een scheutje olie in een braadpan en braad hierin het vlees samen met de ui even aan, in ca 5 minuten.
Giet de saus en het water erbij en laat het geheel even 2 minuutjes pruttelen. Los het bouillonblokje erin op. Breng de saus nog wat verder op smaak met wat versgemalen peper.
Leg het deksel op de braadpan en laat het geheel 3,5 - 5 uur stoven op het laagste pitje.
Haal het deksel van de braadpan en roer de allesbinder door het stoofpotje.
Laat het deksel van de braadpan en zet de warmtebron wat hoger. Laat in ca 10 minuten de saus wat indikken.
Serveer het stoofpotje met wat rijst en strooi er wat versgehakte peterselie overheen.