Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
Doe de boter met de suiker, zout en vanillesuiker bij elkaar in de kom van de keukenmachine en klop 10 minuten op de hoogste stand tot het botermengsel luchtig en heel licht van kleur ziet.
Voeg een ei toe en klop door tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan weer een ei toe en klop weer door tot het ei volledig is opgenomen. Ga zo door met alle eieren.
Zeef het de patentbloem, amandelmeel en het bakpoeder boven de beslagkom en klop heel kort door tot het goed is gemengd. Klop niet langer dan nodig.
Voeg de kwark toe en klop nogmaals zo kort mogelijk door, tot alles gemengd is.
Leg vel bakpapier in de bakplaat en stort het beslag erin. Smeer egaal uit met een mes.
Snij de appels in vieren en daarna in plakjes, verdeel de plakjes appel dakpansgewijs over het beslag.
Strooi de kristalsuiker over de appelschijfjes,
Zet de bakplaat in de oven en bak de plaatcake in ca 45 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
Verwarm de abrikozenjam in een pannetje of in de magnetron en verdeel over de warme cake.
Laat de plaatcake afkoelen op de bakplaat en bestrooi met wat poedersuiker.