De lekkerste zelfgebakken Zeeuwse bolussen gevuld met Zwitserse room
Porties: 14stuks
Keukenbenodigdheden
spuitzak
gekarteld spuitmondje, ik gebruikte nr. 15
2 grote bakplaten
Ingrediënten
Deeg
500grgoede tarwebloemik gebruik Amerikaans patent van de molen
50grzachte roomboter
1ei op kamertemperatuur
11grgedroogde gist
300mlhandwarme melk
10grzout
15grwitte basterdsuiker
Suikermengsel
100grfijne kristalsuiker
150grlichtbruine basterdsuiker
250grdonkerbruine basterdsuiker
1elkaneel
Zwitserse roomvulling
500mlvolle melk
100grfijne kristalsuiker
1tlvanille extract of een vanille stokje
50grcustardpoeder
2eidooiers
snufjezout
500mlslagroom
2elfijne kristalsuiker
Verder nodig
poedersuiker om te bestrooien
Instructies
Zwitserse roomvulling
Breng 400 ml melk met 75 gr kristalsuiker en het vanille extract zachtjes aan de kook.
Roer in een kom de overige melk, met 25 gr suiker, eidooiers, custardpoeder en het snufje zout goed door elkaar.
Giet een scheutje van de gekookte melk erbij en roer goed door.
Giet het mengsel bij de gekookte melk en roer goed door met een garde.
Laat op laag vuur 1-2 minuutjes zachtjes koken tot de juiste dikte (zoals dikke vanille-vla).
Giet de banketbakkersroom in een schone schaal en dek af met een velletje huishoudfolie. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen in de koelkast.
Klop de slagroom met 2 el fijne kristalsuiker stijf.
Doe de slagroom bij de banketbakkersroom en roer goed door met een garde tot alles goed gemengd is.
Doe de Zwitserse room in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en laat de Zwitserse room opstijven in de koelkast.
Zeeuwse bolussen
Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een zacht en soepel deeg. Ik deed dat met mijn KitchenAid in 15 minuten. Het deeg is na het kneden nog wat plakkerig. Voeg geen bloem toe.
Verdeel het deeg in 14 stukjes van ca 60 gr. en bol de stukjes op. Laat de bolletjes 10 minuten rusten onder (bubbeltjes)folie.
Doe de suikers voor het suikermengsel met de kaneel bij elkaar en hutsel goed door elkaar.
Strooi het suikermengsel op een werkblad.
Maak strengen van ca 30 cm door de bolletjes deeg te rollen door het suikermengsel. Doe dit in etappes van ca 10 cm per keer, anders krimpen ze weer terug.
Leg de strengen op een hoop en strooi het restje suiker wat nog over is er overheen.
Dek af met de folie en laat nog ca 15 min rusten. De suiker gaat dan zweten, waardoor het al een beetje begint te plakken.
Vorm de strengen losjes tot een bolus en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dek de bakplaat af met de folie en schuif de plaat in een koude oven. Zet een bakje heet water onderin de oven, zo gaat de suiker lekker broeden. Laat de bolussen 50 minuten rijzen.
Haal de plaat het laatste kwartier uit de oven en verwarm de oven voor op 230 graden hetelucht. Zet opnieuw een bakje heet water onderin de oven.
Bak de bolussen in 6 minuten gaar. Het lijkt kort, maar het is echt genoeg en hierdoor wordt de suiker niet weer hard.
Haal de bolussen direct uit de oven en leg er een vel bakpapier en een bakplaat van hetzelfde formaat overheen. Keer het geheel om, zodat de hete bakplaat nu bovenop ligt.
Laat dit zo 15-20 minuten staan.
Verwijder de bovenste bakplaat met het bakpapier en dek af met plasticfolie. Op deze manier gaat het nog wat verder broeden en drogen de bolussen niet uit, waardoor ze lekker plakkerig blijven.
Afwerking
Snij de bolussen doormidden.
Spuit een laagje banketbakkersroom op de onderste helft van de bolussen.
Leg de bovenste helften op de bolussen en bestrooi met een dun laagje poedersuiker.