Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Doe de boter met de suiker, zout en amandel-extract bij elkaar in de kom van de keukenmachine en klop 10 minuten op de hoogste stand tot het botermengsel luchtig en heel licht van kleur ziet.
Voeg een ei toe en klop door tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan weer een ei toe en klop weer door tot het ei volledig is opgenomen. Ga zo door met alle eieren.
Zeef het het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom en klop kort door tot het goed is gemengd. Klop niet langer dan nodig.
Vet de springvorm goed in met boter of bakspray en leg een op maat geknipt velletje bakpapier onderin de springvorm, zodat je zeker weet dat de cake goed uit de vorm zal komen.
Giet het beslag in de springvorm en verdeel gelijkmatig.
Schil de appels en snij ze in kwarten, verwijder het klokhuis.
Leg de stukjes appel op de cake en druk zachtjes aan.
Meng de fijne kristalsuiker met de kaneel en verdeel over de appels.
Doe voor de kruimels de patentbloem, suiker en het snufje zout in een kom en meng door elkaar.
Snij de boter in kleine stukjes en voeg ze toe aan de patentbloem met de suiker.
Kneed met je vingers losjes door tot er kruimels ontstaan.
Verdeel de kruimels over de cake.
Bak de cake in ca 70 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cake uit de vorm afkoelen op een rooster en bestrooi de cake met een dun laagje poedersuiker.