Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Recept afdrukken
3.50
van
4
stemmen
Witlof met ham en kaas uit de oven
Het recept voor een heerlijke witlof met ham en kaas uit de oven
Voorbereidingstijd
20
minuten
minuten
Bereidingstijd
15
minuten
minuten
Gang:
Bijgerecht
Porties:
3
personen
Ingrediënten
4
stronkjes
witlof
4
grote plakken
ham
(ik gebruike Yorkham)
75
gr
geraspte kaas
50
ml
(versgeperst) sinaasappelsap
olijfolie om in te bakken
Kaassaus
125
gr
geraspte kaas
30
gr
boter
25
gr
bloem
200
ml
melk
versgemalen zout en peper
snuf
nootmuskaat
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Haal de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof. Halveerde stronkjes in de lengte en snij de bittere harde kern eruit.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en leg de gehalveerde stronkjes witlof met de snijkant erin.
Bak de witlof op hoog vuur een minuut goed aan, tot ze gaan karameliseren.
Blus af met de sinaasappelsap en zet de warmtebron wat lager.
Laat de witlof nog ca 12-15 minuten bakken, tot de witlof glazig begint te zien en beetgaar is.
Maak ondertussen de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een kookpannetje.
Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde, bak ca 3 minuten tot de bloem een beetje zanderig ziet.
Voeg de helft van de melk toe en roer goed door.
Voeg de rest van de melk toe en blijf goed roeren tot het geheel mooi glad is.
Voeg 125 gram geraspte kaas toe en laat de kaas smelten in de saus.
Breng de saus verder op smaak met wat versgemalen zout, peper en een snuf nootmuskaat.
Giet de kaassaus alvast in de ovenschaal.
Snij de plakken ham doormidden en wikkel iedere helft om een stronkje witlof.
Leg de witlof in de kaassaus en strooi de overige 75 gram kaas er overheen.
Bak het geheel 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Zet eventueel nog even de grill erop voor een mooi goudbruin kleurtje.