Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Kleiner
Normaal
Groter
Recept afdrukken
2.57
van
16
stemmen
Luchtige lemon meringue cake
Ingrediƫnten
Cake
4
eiwitten
snufje zout
125
gr
fijne kristalsuiker
4
eigelen
1
tl
vanille extract of vanillepasta
200
ml
slagroom
150
gr
zelfrijzend bakmeel
rasp en sap van 1 citroen
Lemoncurd
2
rasp en sap van 2 citroenen
5
eidooiers
60
gr
boter
gesmolten
150
gr
fijne kristalsuiker
Italiaans schuim
2
eiwitten
125
gr
fijne kristalsuiker
40
ml
water
Verder
ronde springvorm van 20-22 cm
Instructies
Citroencake
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Klop de eiwitten goed luchtig en voeg halverwege het vanille extract en de suiker toe.
Voeg de eigelen toe en klop door. Klop de eieren totaal 10 minuten, het moet echt goed luchtig zijn.
Voeg de slagroom, het citroensap en citroenrasp toe en klop enkele seconden door op lage stand tot alles vermengd is.
Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel het voorzichtig door het eimengsel. Spatel niet langer dan nodig.
Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in ca 45 minuten gaar.
Haal de cake uit de vorm en laat de cake afkoelen op een rooster.
Bestrooi de cake met wat poedersuiker.
Lemoncurd
Doe de eieren met de suiker in een steelpannetje en klop het geheel luchtig.
Voeg de gesmolten boter toe en klop goed door elkaar.
Voeg het citroensap toe en klop weer goed door elkaar.
Zet het vuur laag en laat het geheel ca 5 minuten op laag vuur staan, blijf ondertussen heel regelmatig roeren.
Zet het vuur hoger en blijf constant goed roeren, tot de lemoncurd is ingedikt.
Voeg de citroenrasp toe en roer goed door.
Giet de lemoncurd in schaaltje en laat afgedekt met wat folie afkoelen.
Italiaans schuim
Doe de kristalsuiker met het water in een pannetje en breng aan de kook tot 121 graden.
Mix ondertussen de eiwitten stijf.
Giet de hete suikerstroop bij al mixend bij de eiwitten en blijf mixen tot het schuim is afgekoeld.
Afwerking
Snij de cake horizontaal door midden en besmeer de onderlaag met lemoncurd.
Leg de bovenlaag er bovenop en schep het Italiaans schuim erop.
Brand het schuim af met een brandertje.