Een heerijke lasagne met lekker veel groente en bechamelsaus.
Voorbereidingstijd25 minutenminuten
Bereidingstijd45 minutenminuten
Totale tijd1 uuruur10 minutenminuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4personen
Ingrediënten
Groente-gehaktsaus
olijfolie
1ui
2teentjesknoflook
400grItaliaanse fijne roerbakgroente
250grkastanjechampignons
300grhoh gehakt
1eltomatenpuree
400grgepelde tomaten(blikje)
1elItaliaanse kruiden
versgemalen zout en peper
Bechamelsaus
25grboter
30grbloem
300mlmelk
versgemalen nootmuskaat
versgemalen zout en peper
Verder
8lasagnebladen
geraspte kaas
Instructies
Groente-gehaktsaus
Snipper de ui en de teentjes knoflook fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime hapjespan of wok en fruit het uitje met de knoflook in 2 minuten op laag vuur aan.
Maak de champignons schoon en hak ze in fijne stukjes.
Doe champignons samen met de roerbakgroente in de pan , zet het vuur ietjes hoger en bak 5 minuten mee.
Voeg het gehakt toe en bak het gehakt rul en gaar.
Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee.
Voeg de gepelde tomaten toe en druk ze met een pollepel uit elkaar. Breng het geheel op smaak met 1 el Italiaanse kruiden, een snufje zout en lekker wat peper.
Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen en iets indikken.
Bechamelsaus
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt op laag vuur de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en roer goed door.
Laat de bloem garen in ongeveer een minuut, het geheel moet er een beetje zanderig uit gaan zien.
Voeg de helft van de melk toe en roer goed door, voeg daarna de andere helft van de melk toe. Blijf roeren tot de saus glad is.
Breng de saus op smaak met wat versgemalen nootmuskaat, zout en peper.
Laat de saus op laag vuur wat indikken, tot yoghurtdikte.
Verder
Leg een laagje van de groente-gehaktsaus in de ovenschaal en leg hier 2 lasagnebladen op, dan weer een laagje saus, 2 lasagnebladen, laagje saus, 2 lasagnebladen, laagje saus, 2 lasagnebladen en nog een dun laagje van de saus.
Giet de bechamelsaus eroverheen en bestrooi het geheel met wat geraspte kaas.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de lasagne 30-60 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de lasagne 25 minuten in de oven met het aluminiumfolie er overheen.
Verwijder het aluminiumfolie en bak de lasagne nog 20 minuten.
Haal de lasagne uit de oven en laat de lasagne 10 minuutjes staan.
Bestrooi de lasagne eventueel met versgehakte peterselie.
Notities
Ik gebruikte een zak Italiaanse fijne roerbakgroente van Albert Heijn. Wil je de groente liever zelf snijden? Gebruik dan ongeveer deze hoeveelheden: 100 gr wortel, 100 gr sperziebonen, 70 gr rode paprika, 70 gr rode ui en 70 gr broccoli.
Als geraspte kaas gebruikte ik geraspte kaas voor ovengratin, wat een mooi goudbruin kleurtje op de lasagne gaf. Het is een mix van mozzarella, emmentaler en Goudse jonge kaas.