Doe de patentbloem, cacaopoeder, fijne kristalsuiker, bakpoeder en een snufje zout samen met de boter in een kom en klop met de mixer tot een zanderig geheel.
Giet de melk erbij en klop kort door tot alles vermengd is.
Voeg het ei toe en klop weer kort door tot alles vermengd is.
Vul een cupcaketray met 9 papieren cupcakevormpjes en verdeel het beslag over de vormpjes.
Bak de cupcakes in 20 minuten gaar.
Laat de cupcakes 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal ze daarna uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Maak een holletje in de midden van de cupcakes, met bijvoorbeeld een appelboor en vul de holletjes met de kersenjam. Meng eventueel wat Kirsch door de kersenjam.
Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger en 2 el fijne kristalsuiker.
Spuit mooie toefjes op de cupcakes.
Neem een klein handje chocoladevlokken en hak ze iets fijner met een mes.
Bestrooi de onderzijde van de slagroomtoefjes met de gehakte vlokken.