15graardappelzetmeel(je kunt ook maizena of allesbinder gebruiken)
Verder
vlaaivorm van 24 cm(of een andere lage taartvorm
vlaaisuiker of andere grove suiker
eventueel een vlaaienraster
Instructies
Kersenvulling
Laat de kersen uitlekken en vang het sap op in een pannetje, schep er een paar el van het sap uit. Voeg de suiker en vanillesuiker toe in het pannetje en breng aan de kook.
Meng het achtergehouden sap met de maizena en voeg dit bij het gekookte sap. Laat zachtjes verder pruttelen tot het sap wat is ingedikt.
Voeg de uitgelekte kersen toe en laat nog kort mee pruttelen.
Laat de kersenvulling afkoelen.
Deeg
Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel deeg (met de keukenmachine in ca 15 minuten).
Laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
Vlaai maken en bakken
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Druk zachtjes de lucht uit het deeg en snij 1/3 van het deeg af.
Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap van ca 3 mm dik.
Vet de vlaaivorm in (met bijv. bakspray) en leg hierin het deeg. Laat het deeg 10 minuten rusten en ga met een deegroller over de vlaaivorm, zodat het overtollige deeg netjes langs de randen wordt afgesneden.
Verdeel de kersenvulling over de vlaaibodem.
Rol het apart gehouden deeg uit en leg deze op het vlaairaster. Ga met een deegroller er overheen, zodat de ruitjes worden uitgestoken. Draai het vlaairaster om boven de vlaai, zodat het raster op de vlaai komt te liggen. Snij de randjes weg langs de vlaaivorm. Als je geen vlaairaster hebt, snij dan dunne strookjes uit het deeg en leg deze op de vlaai (zoals bij een appeltaart).
Bestrijk de vlaai met wat water en strooi er de suiker overheen.
Bak de vlaai in ca 25 minuten gaar en mooi bruin.
Laat de vlaai helemaal afkoelen voordat deze wordt aangesneden.