Giet de aardappels af en laat ze op een laag pitje uitstomen. Het is belangrijk dat er geen kookvocht meer achterblijft, dit i.v.m. het kunnen barsten van de aardappelkroketjes bij het frituren.
Stamp de aardappels fijn en roer de mosterd, zout en peper, nootmuskaat en de eidooiers er doorheen.
Doe de aardappelpuree in een bakje en laat de puree een paar uur afkoelen in de koelkast. Maak de puree bijvoorbeeld in de ochtend en maak er 's avonds kroketjes van.
Klop de eiwitten los in een schaaltje waar de kroketjes in passen. Schep in een tweede schaaltje wat bloem en in een ander schaaltje paneermeel.
Maak mooie rolletjes van de aardappelpuree. Voor even grote kroketjes kun je bijvoorbeeld een ijsschep gebruiken.
Rol de rolletjes puree eerst door de bloem, dan het eiwit en tenslotte door de paneermeel. Zorg dat de rolletjes helemaal bedekt zijn met paneermeel.
Laat de gevormde kroketjes minimaal een half uurtje rusten in de koelkast.
Verhit ondertussen een pan met olie (of de frituurpan) tot 180 graden.
Frituur de aardappelkroketjes met maximaal 5 tegelijk in ca 4 minuten.
Laat de aardappelkroketjes even uitlekken op keukenpapier.
Notities
Je kunt ook nog wat variëren in smaak. Voeg bijvoorbeeld fijngeraspte parmezaan en/of peterselie toe aan de aardappelpuree.