Klop de boter met de witte basterdsuiker, zout en de vanille romig.
Voeg een ei toe en klop door tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan het volgende ei toe, tot ook deze is opgenomen en ga zo verder met de overige 2 eieren. Schraap af en toe met een spatel over de bodem van de beslagkom.
Meng in een andere kom het patentbloem, bakpoeder en de speculaaskruiden.
Voeg het droge mengsel toe aan het natte mengsel en meng met een spatel door elkaar. Stop direct met spartelen zodra alles door elkaar gemengd is.
Vet de cakevorm in met boter of een bakspray en beleg de bodem eventueel met een velletje bakpapier.
Schep het beslag in de bakvorm en strijk het glad.
Schil de appel en snij de appel in partjes. Verwijder het klokhuis en snij de partjes in dunne plakjes.
Steek de plakjes appel in de cake en bestrooi de cake met het amandelschaafsel.
Zet de cake in de oven en bak de cake in 60-70 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is met een satéprikker. Als deze er droog uit komt is de cake gaar.
Haal de cake uit de cakevorm en laat de cake afkoelen op een rooster.