20grspeculaaskruiden(ik gebruikte de speculaaskruiden van Verstegen)
5grbakpoeder
1/2tlzout
Verder
1ei
1elwater
blanke amandelen om te decoreren
wat gesmolten boter(om het spijs mee te bestrijken)
ronde lage bakvorm van 24 cm (bijvoorbeeld een boterkoekvorm)
Instructies
Amandelspijs
Doe de amandelen, suiker en het citroenrasp in een keukenmachine en hak de noten fijn.
Klop het ei los en giet het erbij. Laat de keukenmachine nog even draaien tot er een soort deegje ontstaat.
Verpak het spijs in plasticfolie en laat het minimaal 2 dagen rusten in de koelkast.
Speculaasdeeg
Klop de boter met de suiker, het zout en de melk door elkaar tot een romig geheel.
Meng de Zeeuwse bloem, bakpoeder en de speculaaskruiden en kneed tot een deegje.
Verpak het deegje in huishoudfolie en laat het deegje 1-2 dagen rijpen in de koelkast. Dit is een belangrijke stap, want zo kunnen de smaken goed intrekken in het deeg.
Gevuld speculaastaartje
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dikte en bekleed de bodem van de bakvorm met het deeg.
Rol een strook van 3 mm dikte en ca 2,5 cm hoogte uit en bekleed hiermee de rand van de bakvorm.
Meng de amandelspijs met wat water, de helft van het ei, zodat de spijs wat slapper wordt.
Verdeel het spijs over de bodem en bestrijk het spijs met wat gesmolten boter.
Rol het restant van het deeg uit tot een lap van 3 mm dikte en snijdt een cirkel uit welke precies op het taartje past. Leg deze over het spijs en de rand van het taartje en druk zachtjes aan.
Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei. Druk de amandelen erin en laat het ei op het deeg 15 minuutjes rusten.
Bestrijk dan opnieuw het deeg en de amandelen met het ei.
Bak het gevuld speculaastaartje 35 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat het gevuld speculaastaartje in de vorm helemaal afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.