Doe de linzen in een zeef en spoel ze af onder de kraan.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime kookpan.
Voeg de ui, knoflook en wortel toe, fruit op een laag pitje ca 5 minuten aan tot ui zacht is, maar niet bruin.
Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, komijnpoeder, kaneelpoeder en een snufje chilipoeder toe en bak een minuut mee.
Voeg de gepelde tomaten toe en druk ze wat uit elkaar met een pollepel.
Voeg het water, linzen en bouillonblokje toe en roer alles goed door elkaar.
Laat de soep een half uur zachtjes doorkoken, controleer daarna of de linzen en wortel goed zacht zijn.
Pureer het geheel glad met een staafmixer en breng de soep verder op smaak met wat versgemalen zout en peper en eventueel nog een snufje chilipoeder voor meer pit.
Warm de soep nog een minuut goed door.
Serveer de rode linzensoep met een scheutje kookroom en wat verse peterselie.