Een heerlijke stamppot met witlof, Emmentaler, rozijnen, appel, walnoten en tuinkers. Lekker met een stukje rookworst.
Bereidingstijd30 minutenminuten
Gang: Hoofdgerecht
Porties: 3personen
Ingrediënten
500grwitlof
500grkruimige geschilde aardappelen
1Granny Smith appelin kleine blokjes
50grwalnotengrofgehakt
75grEmmentalerin kleine blokjes
2elrozijnen
wat tuinkers
100mlmelk
40grboter
1elLimburgse mosterd
Instructies
Wel de rozijnen 15 minuten in warm water en laat ze goed uitlekken in een zeefje.
Kook de aardappelen in ca 20 minuten gaar.
Verwarm ondertussen ook de rookworst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Verwijder de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof en snij ze in de lengte doormidden.
Snij de harde bittere kern (het driehoekje) eruit en snij de gehalveerde stronkjes in dunne reepjes.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Verwarm de melk met de boter in een pannetje en giet over de gestampte aardappelen. Voeg wat versgemalen zout en peper en de Limburgse mosterd toe en meng het geheel goed door met een pollepel.
Voeg de fijngesneden witlof toe en warm het geheel nog even goed door. De rauwe witlof zal hierdoor wat slinken en het stamppotje zal smeuïger worden. Blijf ondertussen goed doorroeren met een pollepel, zodat het stamppotje niet aanbakt in de pan.
Voeg blokjes Emmentaler, blokjes appel en de grofgehakte walnoten toe. Meng het geheel door elkaar met de pollepel.
Schep voorzichtig de gewelde rozijnen erdoor.
Verdeel de witlofstamppot over de borden en strooi er wat tuinkers overheen. Leg de plakjes rookworst erbij.