Stamppot staat hoog op de lijst van favoriete maaltijden in de winter. Hou jij ook zo van stamppot en van witlof? Dan is deze witlofstamppot misschien wel iets voor jou!
Witlof in een stamppot
Vroeger als kind vond ik witlof echt niet te eten, maar nu kan ik het steeds meer waarderen. Alles kun je natuurlijk ook lekker maken. Witlof, ook wel bekend als Brussels lof, is een veelzijdige groente met een kenmerkende licht bittere smaak. Gekookt smaakt witlof overigens wel echt anders dan rauw. Van de zomer maakte ik een heerlijke witlofsalade, waar we allebei gek op zijn. En eigenlijk misten we deze salade nu wel, maar met kouder weer vinden we een frisse salade toch wat minder lekker eten. Dus dacht ik: laat ik eens een stamppot ervan maken, met dezelfde ingrediënten! En dat is gelukt, ook deze stamppot is heerlijk en zal zeker regelmatig op tafel komen deze winter. Lekker met een stukje rookworst.
Witlofstamppot maken
Deze heerlijke witlofstamppot maakte ik met rauwe fijngesneden witlof, blokjes Emmentaler, rozijnen, appel, walnoten en tuinkers. Op smaak gebracht met lekker wat versgemalen peper en Limburgse mosterd. Limburgse mosterd is een milde grove mosterd, voor iets meer pit kun je het vervangen door Groninger mosterd.
Variëren met de witlofstamppot
Met deze stamppot kun je natuurlijk eindeloos variëren. Je kunt de witlof bijvoorbeeld ook eerst roerbakken als je dat lekker vindt. Voeg ook eens wat blokjes belegen kaas toe, i.p.v. Emmentaler.
Witlofstamppot
Ingrediënten
- 500 gr witlof
- 500 gr kruimige geschilde aardappelen
- 1 Granny Smith appel in kleine blokjes
- 50 gr walnoten grofgehakt
- 75 gr Emmentaler in kleine blokjes
- 2 el rozijnen
- wat tuinkers
- 100 ml melk
- 40 gr boter
- 1 el Limburgse mosterd
Instructies
- Wel de rozijnen 15 minuten in warm water en laat ze goed uitlekken in een zeefje.
- Kook de aardappelen in ca 20 minuten gaar.
- Verwarm ondertussen ook de rookworst volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Verwijder de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof en snij ze in de lengte doormidden.
- Snij de harde bittere kern (het driehoekje) eruit en snij de gehalveerde stronkjes in dunne reepjes.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
- Verwarm de melk met de boter in een pannetje en giet over de gestampte aardappelen. Voeg wat versgemalen zout en peper en de Limburgse mosterd toe en meng het geheel goed door met een pollepel.
- Voeg de fijngesneden witlof toe en warm het geheel nog even goed door. De rauwe witlof zal hierdoor wat slinken en het stamppotje zal smeuïger worden. Blijf ondertussen goed doorroeren met een pollepel, zodat het stamppotje niet aanbakt in de pan.
- Voeg blokjes Emmentaler, blokjes appel en de grofgehakte walnoten toe. Meng het geheel door elkaar met de pollepel.
- Schep voorzichtig de gewelde rozijnen erdoor.
- Verdeel de witlofstamppot over de borden en strooi er wat tuinkers overheen. Leg de plakjes rookworst erbij.
Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.
Vraag: wanneer voeg je de blokjes appel toe?
Ik heb de appel toegevoegd toen de kaas erdoorheen is gegaan.
Dit kan tegelijk met de Emmentaler en walnoten