Een heerlijke frisse frambozencake met een laagje witte chocolade
Bereidingstijd20 minutenminuten
Baktijd1 uuruur10 minutenminuten
Gang: Gebak
Porties: 1cake
calorieën: 428kcal
Keukenbenodigdheden
1 cakeblik van 30 cm
mixer
Ingrediënten
Cakebeslag
230grfijne kristalsuiker
8grbourbon vanillesuiker
1citroenrasp en sap
0,25tlzout
225ongezouten roomboterop kamertemperatuur
5eieren
240grzelfrijzend bakmeel
125grzure room
125grdiepvries frambozenontdooid in de koelkast
Topping
200grwitte chocoladein stukjes gehakt
125grverse frambozen
wat takjes munt
wat verkruimelde gedroogde frambozenoptioneel
chocolade decoratieoptioneel
Instructies
Cakebeslag
Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).
Vet de cakevorm goed in met boter en leg een op maat geknipt velletje bakpapier onderin de cakevorm, zodat je zeker weet dat de cake goed uit de vorm zal komen.
Doe de fijne kristalsuiker, zout, bourbon vanillesuiker en de rasp van de citroen in de kom van de keukenmachine en meng door elkaar.
Voeg de boter toe en klop het geheel op een hoge stand ca 10 minuten tot de boter luchtig en licht van kleur ziet.
Breek de eieren boven een kom en klop ze los met een vork.
Giet beetje bij beetje al kloppend de eieren toe aan het botermengsel. Voeg het volgende deel pas toe als het vorige deel is opgenomen. Schraap af en toe met een siliconen spatel over de bodem van de beslagkom.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom en klop kort door tot het geheel goed gemengd is. Klop niet langer dan nodig.
Voeg de zure room en 30 ml van het sap van de citroen toe en klop nog even kort door.
Meng de (diepvries) frambozen voorzichtig met een siliconen spatel door het beslag.
Giet het beslag in de cakevorm en verdeel gelijkmatig.
Schuif de cakevorm in de voorverwarmde oven en bak de cake in ca 70 minuten gaar.
Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek de satéprikker in het midden van de cake en haal de satéprikker er weer uit. Als er geen beslag aan de satéprikker zit geplakt dan is de cake gaar.
Laat de cake 5 minuten rusten in de vorm en stort de cake voorzichtig op een rooster. Haal het velletje bakpapier van de onderkant van de cake en zet de cakevorm er weer overheen. Laat de cake helemaal afkoelen.
Topping
Smelt de witte chocolade tot het bijna is gesmolten en roer het dan door tot alle chocolade is gesmolten.
Giet de chocolade over de cake. Decoreer met de frambozen, eventueel de verkruimelde gedroogde frambozen, takjes munt en eventueel wat (zelfgemaakte) chocoladedecoratie.