Zelfgebakken frambozencake

Frisse frambozencake met witte chocolade

0 reacties

Het recept voor een heerlijke frisse frambozencake met een vleugje citroen. Als topping een laag witte chocolade. Heerlijk bij de koffie of thee.

Frambozencake zelf bakken

Met dit recept bak je zelf een heerlijke cake met frambozen en witte chocolade. De cake is lekker fris door de frambozen, een vleugje citroen en de zure room. De witte chocoladelaag maakt de cake helemaal af. De combinatie van zoet en licht zurig is heerlijk. Voor de topping gebruikte ik ook wat verkruimelde gedroogde frambozen. Deze kun je kopen, maar ook zelf maken. Voor dit recept maakte ik ze zelf. Hiervoor verkruimelde ik een handje diepvriesframbozen en legde deze op een met bakpapier beklede bakplaat. De frambozenkruimels liet ik een uur drogen op 100 graden hetelucht in de oven. Tussendoor wel af en toe de oven even open doen, om het vocht te laten ontsnappen. En na een half uur de kruimels even met een lepel losmaken van het bakpapier.

Zelfgebakken frambozencake

Chocolade smelten in de airfryer

Sinds kort heb ik weer een airfryer. De oude had ik weggedaan omdat ik het eigenlijk niks vond, maar ik heb er toch weer eentje aangeschaft. En nu kan ik hem niet meer missen. Ik gebruik de airfryer o.a. voor afbakbroodjes, als eierkoker, lasagne opwarmen én om chocolade te smelten. Want chocolade smelten kun je net als in de magnetron prima in de airfryer doen. Hiervoor doe ik de gehakte chocolade of chocolade callets in een ovenbestendig kommetje en zet de airfryer een minuut op 180 graden aan. Dan roer ik de chocolade wat door en zet het kommetje nog een keer voor een minuut op 180 graden in de airfryer. Vervolgens roer ik de chocolade door tot het helemaal gesmolten is. Ideaal!

Variëren met deze frambozencake

Voor de cake maakte ik gebruik van een combinatie van verse en diepvriesframbozen. Eigenlijk is dit nog niet het seizoen voor frambozen, dus maak ik hem zeker weer eens in het seizoen. Omdat frambozen ook vrij prijzig zijn gebruikte ik voor de vulling diepvriesframbozen. Wanneer je wilt variëren met deze cake kun je hem ook eens maken met blauwe bessen en de zure room vervangen door yoghurt. Ook erg lekker. Ook voor de blauwe bessen kun je voor de vulling diepvries blauwe bessen gebruiken en voor de topping verse.

Frambozencake met witte chocolade

Frisse frambozencake met witte chocolade

Een heerlijke frisse frambozencake met een laagje witte chocolade
No ratings yet
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 1 uur 10 minuten
Gang Gebak
Porties 1 cake

Keukenbenodigdheden

  • 1 cakeblik van 30 cm
  • mixer

Ingrediënten

Cakebeslag

  • 230 gr fijne kristalsuiker
  • 8 gr bourbon vanillesuiker
  • 1 citroen rasp en sap
  • 0,25 tl zout
  • 225 ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 5 eieren
  • 240 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr zure room
  • 125 gr diepvries frambozen ontdooid in de koelkast

Topping

  • 200 gr witte chocolade in stukjes gehakt
  • 125 gr verse frambozen
  • wat takjes munt
  • wat verkruimelde gedroogde frambozen optioneel
  • chocolade decoratie optioneel

Instructies
 

Cakebeslag

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).
  • Vet de cakevorm goed in met boter en leg een op maat geknipt velletje bakpapier onderin de cakevorm, zodat je zeker weet dat de cake goed uit de vorm zal komen.
  • Doe de fijne kristalsuiker, zout, bourbon vanillesuiker en de rasp van de citroen in de kom van de keukenmachine en meng door elkaar.
  • Voeg de boter toe en klop het geheel op een hoge stand ca 10 minuten tot de boter luchtig en licht van kleur ziet.
  • Breek de eieren boven een kom en klop ze los met een vork.
  • Giet beetje bij beetje al kloppend de eieren toe aan het botermengsel. Voeg het volgende deel pas toe als het vorige deel is opgenomen. Schraap af en toe met een siliconen spatel over de bodem van de beslagkom.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom en klop kort door tot het geheel goed gemengd is. Klop niet langer dan nodig.
  • Voeg de zure room en 30 ml van het sap van de citroen toe en klop nog even kort door.
  • Meng de (diepvries) frambozen voorzichtig met een siliconen spatel door het beslag.
  • Giet het beslag in de cakevorm en verdeel gelijkmatig.
  • Schuif de cakevorm in de voorverwarmde oven en bak de cake in ca 70 minuten gaar.
  • Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek de satéprikker in het midden van de cake en haal de satéprikker er weer uit. Als er geen beslag aan de satéprikker zit geplakt dan is de cake gaar.
  • Laat de cake 5 minuten rusten in de vorm en stort de cake voorzichtig op een rooster. Haal het velletje bakpapier van de onderkant van de cake en zet de cakevorm er weer overheen. Laat de cake helemaal afkoelen.

Topping

  • Smelt de witte chocolade tot het bijna is gesmolten en roer het dan door tot alle chocolade is gesmolten.
  • Giet de chocolade over de cake. Decoreer met de frambozen, eventueel de verkruimelde gedroogde frambozen, takjes munt en eventueel wat (zelfgemaakte) chocoladedecoratie.

Indicatie voedingswaarden per portie

Energie: 428kcal | Koolhydraten: 45.5g | Eiwit: 6.5g | Vet: 24.1g | Verzadigd vet: 14.9g | Zout: 0.44mg | Vezels: 0.9g
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Recept frambozencake

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Recept frambozencake met witte chocolade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating