Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte of 160 graden hetelucht.
Doe de boter met de suiker, zout en vanillepasta bij elkaar in de kom van de keukenmachine en klop 10 minuten op de hoogste stand tot het botermengsel luchtig en heel licht van kleur ziet.
Voeg een ei toe en klop door tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan weer een ei toe en klop weer door tot het ei volledig is opgenomen. Ga zo door met alle eieren.
Zeef het het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom en klop kort door tot het goed is gemengd. Klop niet langer dan nodig.
Chocoladebeslag
Zeef het cacaopoeder boven een ruime kom en roer de melk erdoor tot een glad papje.
Voeg 300 gram van het cakebeslag toe en spatel voorzichtig door elkaar. Stop met spatelen zodra het mooi egaal bruin is.
Vet de cakevorm goed in met de boter en leg een op maat geknipt velletje bakpapier onderin de cakevorm, zodat je zeker weet dat de cake goed uit de vorm zal komen.
Schep met een eetlepel om en om flinke klodders van het vanillebeslag en chocoladebeslag in de cakevorm.
Roer met een mes enkele keren door het beslag in de cakevorm, zodat je straks een mooi gemarmerd patroontje in de cake krijgt.
Zet de cakevorm in de oven en bak de cake in ca 60 minuten gaar en goudbruin. .
Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hiervoor de satéprikker in het midden van de cake. Haal de satéprikker er weer uit, als er geen beslag aan de satéprikker zit geplakt dan is de cake gaar.
Stort de cake op een rooster en laat de cake afkoelen. Tijdens het afkoelen kun je een vel aluminiumfolie om de cake heen leggen, zo droogt de cake niet uit.