Met dit recept bak je zelf heerlijke mueslibollen, gevuld met rozijnen en hazelnoten
Bereidingstijd3 uuruur
Gang: Lunch, Ontbijt
Porties: 10stuks
Keukenbenodigdheden
keukenmachine of kneedmachine
bubbeltjesfolie
Ingrediënten
Deeg
250grgoede tarwebloemvan de molen
250grvolkoren tarwemeel
275grlauwwarm water
50grfijne havervlokken
25grboterop kamertemperatuur
25grmargarineop kamertemperatuur
1ei
10grwitte basterdsuiker
10grinstant gist
10grzout
1/4tlkaneel
75grsultana rozijnen
75grblanke rozijnen
75grgeroosterde hazelnoten
Verder nodig
wat gesmolten boter
handje fijne havervlokken
scheutje neutrale olie
Instructies
Spoel de rozijnen af met water en laat ze 15 minuten wellen in lauwwarm water. Giet de rozijnen af in een zeef en laat ze goed uitlekken. Dep ze nog wat droger met een stukje keukenpapier.
Doe de tarwebloem, volkorenmeel, fijne havervlokken, water, ei, gist, basterdsuiker, boter, margarine, kaneel en het zout bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten tot een mooi soepel deeg.
Kneed de rozijnen en geroosterde stukjes hazelnoot door het deeg. Zorg dat de vulling goed door het deeg verdeeld is.
Vet een schone kom in met een dun laagje neutrale olie.
Bol het deeg losjes op en leg het met de bovenkant naar beneden in de kom. Draai het deeg een keer om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een dun laagje olie.
Dek de kom af met plastic en laat het deeg een uur rijzen.
Haal het deeg uit de kom en druk zachtjes een beetje lucht eruit.
Verdeel het deeg in 10 stukjes van ca 115 gram per stuk.
Bol de stukjes deeg losjes op en laat ze 10 minuten los komen onder bubbeltjesfolie.
Draai de bolletjes om en druk ze een beetje plat. Vouw de randen naar binnen en knijp het geheel bij elkaar. Draai het bolletje om en leg je hand er losjes omheen. Rol de onderkant zachtjes heen en weer. Als het goed is heb je nu mooie ronde bolletjes deeg en zijn de bolletjes goed op spanning.
Bestrijk de bolletjes met je vingers of een kwastje met wat water en druk de bovenkant in wat fijne havervlokken. Druk de bolletjes hierbij een klein beetje platter.
Leg de bolletjes met voldoende afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat (of 2 bakplaten).
Dek losjes af met bubbeltjesfolie en laat de bolletjes een uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden (boven- en onderwarmte) en verwarm een. braadslede op de bodem van de oven mee.
De bolletjes zijn goed gerezen als ze zachtjes terugveren wanneer je er met je vinger zachtjes op drukt.
Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje kokendheet water in de braadslede.
Bak de bolletjes in 13-15 minuten gaar en goudbruin.
Bestrijk de bolletjes na het bakken met wat gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster.