Rooster de hazelnoten in de pan of oven, tot ze mooi goudbruin zijn en ze hierdoor meer smaak krijgen. Laat de hazelnoten afkoelen.
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout, voeg halverwege al kloppend de fijne kristalsuiker toe.
Hou 6 mooie hazelnoten achter en doe de rest van de hazelnoten met de poedersuiker en maizena in een keukenmachine, vermaal de hazelnoten grof.
Spatel het hazelnootmengsel door de stijfgeklopte eiwitten. Doe dit voorzichtig en niet langer dan nodig.
Doe het hazelnoot-eiwitschuim in een spuitzak en spuit ca 12 cirkels van ca 5 cm doorsnede en ca 2 cm hoogte.
Bak de cirkels hazelnootschuim in 60 minuten in de oven op 130 graden. Zet de oven uit en laat ze nog een uur in de oven staan.
Mokka extract
Doe de donkerbruine basterdsuiker met de oplos espresso bij elkaar in een kopje en giet de hete espresso er overheen. Roer goed door en laat een uurtje staan.
Banketbakkersroom
Breng 200 ml melk met 40 gr kristalsuiker en het vanille extract zachtjes aan de kook.
Roer in een kom de overige melk, met de overige suiker, eidooier, custardpoeder en het snufje zout goed door elkaar.
Giet een scheutje van de gekookte melk erbij en roer goed door.
Giet het mengsel bij de gekookte melk en roer goed door.
Laat op laag vuur enkele minuutjes zachtjes koken tot de juiste dikte.
Giet de banketbakkersroom in een schone schaal en dek af met een velletje huishoudfolie. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen in de koelkast.
Nougatine
Doe het water met de fijne kristalsuiker bij elkaar in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat net zo lang doorkoken tot het geheel mooi goudbruin gekleurd is.
Doe de grofgehakte hazelnoten erbij en roer meteen goed door, zodat elk stukje met het suikermengsel is omhuld.
Stort het geheel op een vel bakpapier en druk plat. Laat helemaal afkoelen.
Breek de plak in stukjes en vermaal het in de keukenmachine.
Mokka-botercrème
Klop de boter met een keukenmachine of handmixer zacht en romig, tot het bijna wit ziet.
Voeg 250 gr van de banketbakkersroom toe en klop goed door elkaar.
Voeg het mokka extract in delen toe en klop goed door elkaar.
Afwerking
Doe de mokka-botercrème in een spuitzak met gekarteld spuitmondje (ik gebruikte nr 15) en spuit op 6 merengues een toefje.
Leg de overige 6 merengues er bovenop.
Smeer de zijkanten en de bovenkant van de gebakjes dun af met de mokka-botercrème en druk de nougatine rondom tegen de zijkanten.
Spuit zigzaggend de mokka-botercrème over de gebakjes.
Decoreer de gebakjes met de achtergehouden hazelnoten en de mokka boontjes.
Notities
*tip: Lidl heeft de gehakte en geroosterde hazelnoten voordelig kant en klaar op de bakafdeling