450grgoede bloemik gebruikte Amerikaanse patentbloem van Graan&Zo
275mlwater
45mlneutrale olie (bijv. rijstolie of zonnebloemolie)
12grkristalsuiker
8grinstant gist
7grzout
Topping
1eigeel
1elmelk
sesamzaadjes en eventueel Nigella zaadjes of zwarte sesamzaadjes
Instructies
Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een mooi soepel deegje. Of met de hand in ca 20 minuten.
Giet een klein scheutje olie in een kom en bol het deeg losjes op. Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het een keer om, zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie.
Dek de kom af met folie of een theedoek en laat het deeg een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Stort het deeg op het werkblad en bol het deeg losjes op. Druk of rol het uit tot een cirkel van ca 30 cm doorsnede.
Bekleed een grote bakplaat met een vel bakpapier en leg de deeglap er bovenop.
Dek af met folie of een theedoek en laat het deeg een half uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte).
Klop het eigeel met de melk los en bestrijk het gerezen deeg met het mengsel.
Hou de vingers van je hand bij elkaar en druk met je vingertoppen diep in het deeg, op ongeveer twee cm van de rand, ga zo rondom door tot je rondom een rand hebt van ca 2 cm.
Zet daarna op dezelfde manier een raster in de cirkel.
Bestrooi het deeg met sesamzaad en eventueel Nigella zaad of zwart sesamzaad.
Zet een braadslede met een kopje gekookt water onderin de oven en schuif de bakplaat in de oven. Bak het Turks brood in ca 25 minuten gaar en goudbruin.