eenlage ronde bakvorm met losse bodem van 24 cm doorsnede
gasbrandertje
een takjerode bessen
Instructies
Rode bessencurd
Leg het blaadje gelatine in een bakje met water en zet even opzij.
Was de rode bessen en ris de besjes van de steeltjes.
Doe de besjes samen met het water in een pan en laat ca 5 minuten zachtjes koken tot de besjes uit elkaar gesprongen zijn.
Pureer de gekooke besjes met een staafmixer en haal ze door een zeef voor een gladde puree. Je hebt nu ongeveer 250 ml rode bessenpuree.
Doe de suiker erbij en roer goed door. Laat de rode bessenpuree inkoken tot je de helft (125 ml) over hebt.
Roer de boter erdoor en laat de boter op een laag pitje oplossen in de puree.
Laat een paar minuutjes afkoelen en voeg dan de eidooiers al kloppend toe.
Laat het mengsel in 5 minuutjes al roerend wat indikken, op een laag pitje, tot ca 80 graden. Het mengsel mag niet gaan koken.
Haal de rode bessencurd door een zeef. Knijp het blaadje gelatine uit en roer door de rode bessencurd.
Laat de rode bessencurd afkoelen.
Taartbodem
Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve het ei, bij elkaar in de kom van de keukenmachine en meng met de vlinderhaak door elkaar tot een kruimelig deeg.
Voeg het ei toe en meng kort door tot het samenhanged deeg, kneed niet langer dan nodig.
Verpak het deeg in huishoudfolie en druk het deeg een beetje plat. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een ronde lap van 3 mm dikte en bekleed de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
De de bakvorm af met huidhoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Bak de taartbodem in ca 22 minuten gaar en goudbruin.
Verwijder voorzichtig de taartvorm en laat de taartbodem afkoelen op een rooster.
Italiaans schuim
Doe de kristalsuiker met het water in een pannetje en breng aan de kook tot 121 graden.
Mix ondertussen de eiwitten stijf.
Giet de hete suikerstroop bij al mixend bij de eiwitten en blijf mixen tot het schuim is afgekoeld.
Taart opmaken
Doe de afgekoelde rode bessencurd in de kom van de mixer en mix 2 minuten door.
Verdeel de opgeklopte rode bessencurd over de bodem van de taart.
Verdeel het Italiaans schuim erover en brand het schuim af met een gasbrandertje of zet kort onder de grill van de oven.