Arancini (risottoballetjes) met peterselie-citroenolie
Het recept om zelf heerlijke arancini (risottoballetjes) te maken
Bereidingstijd1 uuruur30 minutenminuten
Gang: Borrelhapje, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 10stuks
Ingrediënten
Peterselie-citroenolie
15grversgehakte peterselie
50mlolijfolie
1teentje knoflook
1elvers citroensap
versgemalen zout en peper
Risotto
1kleine uifijngesnipperd
2teentjes knoflookfijngehakt
100grrisottorijst
500mlwater
1paddenstoelen-bouillonblokje
0,5tlgedroogde rozemarijn
0,5tlgedroogde tijm
25grfijngeraspte parmezaan
klontje boter
versgemalen peper
olijfolie
Paneerlaagje
(eigengemaakt) paneermeelof panko
1losgeklopt ei
bloem
Verder nodig
neutrale oliezoals zonnebloemolie, arachideolie of rijstolie
Instructies
Peterselie-citroenolie
Doe de olijfolie, citroensap, peterselie en wat versgemalen zout en peper bij elkaar in een kommetje en meng goed door elkaar.
Plet het knoflookteentje en leg in het de olie. Laat het geheel even goed intrekken en vis het teentje knoflook voor serveren eruit.
Risotto
Breng het water aan de kook in een kookpan en los 1,5 bouillonblokje erin op.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook in ca 5 minuten tot de ui zacht is, maar niet bruin.
Voeg de risottorijst met de rozemarijn en tijm toe en blijf omscheppen tot de rijstkorrels doorzichtig worden.
Voeg een soeplepel van de bouillon toe en blijf roeren tot alle bouillon is opgenomen. Voeg dan de volgende soeplepel toe en ga zo door tot alle bouillon is opgenomen.
Roer het klontje boter en de parmezaan door de risotto. En breng verder op smaak met wat versgemalen peper.
Verdeel de risotto over een plat bord en dek af met een stukje huishoudfolie. Laat de risotto helemaal afkoelen in de koelkast.
Risottoballetjes
Draai 10 balletjes van de risotto, ongeveer formaat ping-pong balletje.
Zet 3 kommetjes klaar met wat bloem, een losgeklopt ei en paneermeel.
Wentel alle balletjes stuk voor stuk eerst door de bloem, dan het losgeklopte ei en rol het vervolgens door het paneermeel. Paneer ze eventueel dubbel voor een extra krokant laagje. Hiervoor haal je ze nogmaals door het ei en het paneermeel.
Leg de gepaneerde balletjes op een bordje en laat ze nog eventjes rusten in de koelkast.
Verhit ondertussen de neutrale olie in een pannetje of de frituurpan tot 180 graden.
Leg 3 of 4 risottoballetjes tegelijk in de hete olie en bak ze in 3-4 minuten goudbruin.
Haal ze met een schuimspaan of een zeefje uit de olie en leg ze even op een velletje keukenpapier.
Serveer de risottoballetjes met de peterselie-citroenolie.